Tuturor ni se pare cât se poate de firesc ca toamna, frunzele copacilor să se transforme din verdele lor obișnuit în roșu aprins, galben sau portocaliu, însă puțini dintre noi cunosc explicația acestui fenomen.
George Meindl, profesor de mediu la Universitatea Binghamton, citat de descopera.ro, afirmă că schim-barea culorii frunzelor are de-a face cu pigmentațiile pe care acestea le conțin.
Clorofila, pigmentul care dă frunzelor culoarea verde și care are rol în fotosinteză, nu este singurul pigment al acestora. Ceilalți pigmenți ai frunzei, printre care se numără xantofilele (pigmenți galbeni) și carotenoidele (portocalii), îndeplinesc o funcție similară și sunt prezenți în cantități mai mici, astfel încât moleculele de clorofilă verde, relativ abundente, îi maschează.
“Au fost întotdeauna prezenți, dar ascunși. Clorofila maschează ceilalți pigmenți până când vine toamna, însă pe măsură ce toamna avansează, copacii devin din ce în ce mai inactivi. Nemaiavând loc procesul de fotosinteză, clorofila din frunze începe să se descompună, iar culoarea verde se estompează, lăsând să se vadă ceilalți pigmenți pe care îi estompase la rândul ei.
Pe lângă pigmenții galbeni și portocalii care se văd foarte bine toamna și cei verzi (primăvara și vara), frunzele conțin și pigmenți pe care îi vedem mai rar, numiți antociani, care ajută plantele să recupereze substanțele nutritive din frunze înainte ca acestea să cadă din copaci și care sunt produși doar înainte ca frunzele să cadă.
Antocianii se manifestă în roșu și, uneori, chiar violet, oferind priveliști uluitoare”, explică George Meindl. (L.P.) (Sursa foto: pixabay.com)
Lucreția Pop