Șeful NATO îi îndeamnă pe aliați să-și sporească producția de arme și să stea “pe picior de război”

Distribuie pe:

Epuizarea stocurilor de arme și perspectivele periculoase privind securitatea demonstrează că țările NATO trebuie să intensifice producția de arme pe termen lung, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o reuniune a liderilor industriei de apărare din Suedia. Declarațiile survin pe fondul presiunii asupra producătorilor occidentali de a furniza arme Israelului și Ucrainei.

La reuniunea de la Stockholm, Stoltenberg a spus că, și după ce se încheie conflictul din Ucraina, aliații vor trebui să rămână pe picior de război: “Ne confruntăm cu o Rusie mai agresivă, o China mai coercitivă și o lume mai instabilă. Așa că trebuie să ne adaptăm pe termen lung.”

Țările NATO s-au străduit să țină pasul cu cererea de armament din războiul Rusia-Ucraina. Acum, există o cerere concurentă pe fondul sprijinului pentru Israel, care se pregătește pentru o ofensivă terestră în Gaza.

Pentagonul a declarat marți că SUA presează industria să-și sporească capacitatea, în special producția de cartușe de artilerie de 155 mm, care pot fi utilizate pe o gamă largă de sisteme și sunt foarte solicitate.

“Am lucrat îndeaproape cu industria producătoare, nu numai în Statele Unite, ci și cu aliații și partenerii noștri, pentru a analiza posibilitățile de creștere a producției”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, precizând că SUA are încredere că atât nevoile Israelului, cât și ale Ucrainei vor fi satisfăcute. Cu toate acestea, unii aliați au tras un semnal de alarmă.

Amiralul olandez Rob Bauer, șeful Comitetului militar al NATO, a avertizat, la începutul acestei luni că, în privința stocurilor, “se vede fundul gol al butoiului”, dar nu a precizat ce tipuri de arme se epuizează mai repede.

O dilemă pentru industriile occidentale este cum să atingă un echilibru între a dispune de stocuri mari, pe de o parte, și suficientă capacitate de rezervă pentru a mări producția rapid, atunci când cererea crește, pe de altă parte.

Stoltenberg a spus că aliații trebuie să investească pentru a se asigura că Ucraina capătă tot ce are nevoie, deoarece “curajul singur nu oprește dronele, iar eroismul nu poate intercepta rachetele”, a punctat Stoltenberg.

Nu se întrevede o diminuare a cererii , deoarece războiul pare să se întindă pe un al treilea an, în februarie. Aliații au pompat zeci de miliarde de dolari în arme în Ucraina, de la tancuri Abrams și Leopard până la echipamente de apărare aeriană și muniție.

“Am făcut acest lucru, în principal, prin epuizarea propriilor stocuri”, a spus Stoltenberg. “Și asta nu este sustenabil. Așa că acum trebuie să creștem producția pentru a satisface nevoile Ucrainei, dar și pentru a ne consolida propria reziliență și capacitate de apărare.”

“Unii investitori au ideea greșită că industria apărării este cumva lipsită de etică”, a conchis Jens Stoltenberg: “Nu este nimic lipsit de etică în producția de arme pentru a apăra aliații NATO. Nu este nimic lipsit de etică în a ne apăra libertatea. Și nu este nimic lipsit de etică în a-i ajuta pe soldații ucraineni să-și apere țara”. (surse -nato.int; stripes.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu