Premieră națională în Mureș: Materie opțională în școli pentru combaterea consumului de droguri și violenței

Distribuie pe:

Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Mureș, comisar de poliție Ion Aleodor Roman, și coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar șef de poliție Gabriela Pâncă, au propus, în premieră națională, introducerea unei materii opționale în școli “Educație pentru siguranță”, pe problematica consumului de droguri, bullying-ul, delicvenței juvenile și siguranței rutiere.

“Am avut un proiect de bună practică la nivel național. Este singurul de acest gen. Dorim să implementăm o materie opțională în școli în care să fie abordate, pe lângă problematica consumului de droguri, și bullying-ul, delincvența juvenilă, siguranța rutieră. Este primul de acest gen la nivel național. Sperăm să ne și reușească acest proiect, să reușim să implementăm această disciplină opțională «Educație pentru siguranță» (...) Vârsta de debut în consumul de droguri este una îngrijorător de mică, 13-14 ani (...) Avem în evidențe și copii cu vârste mai mici, dar vârsta de debut, de 13-14 ani, este îngrijorător”, a declarat, joi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Mureș, comisar de poliție Ion Aleodor Roman, într-o conferință de presă.

Coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar șef de poliție Gabriela Pâncă, a arătat că acest curs opțional ar fi unic la nivel național și că acesta a fost deja adoptat de anumite cadre didactice în școli din județul Mureș.

“Proiectul pentru siguranță este unul vechi, cu care ne mândrim și cu care am făcut pași. Pe site-ul edusig.ro profesorii pot afla ce trebuie să facă, să se înscrie și să participe la formări pentru a putea susține această materie. Oricum sunt încărcate acolo materiale care pot folosi oricărui profesor, diriginte în activitățile pe care le desfășoară pe toată paleta de siguranță, pe toate domeniile de criminalitate. A fost puțin mai greoi, ca orice început, însă se așteaptă avizul Ministerului Educației pentru programă și pentru a se organiza, prin Casa Corpului Didactic, formarea cadrelor didactice care doresc să se implice, să participe la formare și apoi să predea până la urmă această materie. Există un manual pe site-ul edusig.ro, există și manualul, există și unele caiete de lucru. Sigur că se pot dezvolta materialele, este un început, dar apreciem că este unul foarte important. De altfel, în urmă 5 ani am început să discutăm despre asta”, a arătat Gabriela Pâncă.

Reprezentanta IPJ Mureș a arătat că un profesor de sport a fost primul care a experimentat predarea acestei materii, în timpul educației privind mersul pe bicicletă.

“De fapt, de aici am pornit, de la sesiunile Fundației Comunitare Mureș în ceea ce privește mersul corect pe bicicletă. Profesorul de sport a folosit orele, nu numai orele dumnealui, pentru a preda. Unii profesori ne-au invitat să îi susținem în anumite activități. Este un început și sperăm ca odată ce părinții vor vedea cum este această materie, ea se va extinde și tot mai multe școli o vor putea oferi (...) Important este să începem de undeva și este un sprijin extraordinar, fiindcă resursele umane implicate în activitatea de educație pentru siguranță a elevilor sunt limitate, iar implicarea profesorilor va fi un aport extraordinar”, a susținut comisar șef Gabriela Pâncă.

Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Mureș, comisar de poliție Ion Aleodor Roman, a afirmat că pe lângă vârsta fragedă la care anumiți copii încep să consume droguri există și un alt factor de risc.

“Aceste droguri au în componență din ce în ce mai multe substanțe, altele decât cele psihoactive. Aici mă refer la substanțe chimice toxice, cancerigene, adevărate otrăvuri care sunt conținute de aceste substanțe. Acestea sunt unele dintre riscurile care ne îngrijorează poate mai mult decât simpla creștere a prevalenței și a numărului consumatorilor de droguri, pentru că au apărut din ce în ce mai mulți astfel de factori de risc (...) Noi de toate aceste aspecte am ținut cont în activitățile noastre de prevenire a consumului. Toate au fost direcționate în acest mod pentru a reuși să diminuăm acești factori de risc, pentru a reuși reducerea cererii de droguri. Iar un alt factor de risc de care noi am ținut cont este diversificarea tipologiilor de consum și a zonelor de consum. Acum nu mai vorbim de marile aglomerări urbane, de orașe, municipii, în consum de droguri avem foarte mulți consumatori la nivel de mediu rural, la sate, comune. În acest sens, am desfășurat activități pe trei mari paliere pe prevenire, la școală (gimnaziu, liceu, mediu universitar), prevenire în familie și prevenire în comunitate”, a susținut comisar Ion Aleodor Roman.

La conferința de presă au participat șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, comisar șef de poliție Constantin Mihalache, șeful Serviciului Rutier Mureș, comisar șef de poliție Cristian Conțiu, împuternicit șef al Biroului Siguranță Școlară, subinspector de poliție Roxana Mureșan, și inspector de poliție Alexandra Luca, purtător de cuvânt al IPJ Mureș. (Agerpres)

Lasă un comentariu