În ciuda războiului din Ucraina, UE organizează un festival de film în Moscova

Distribuie pe:

Uniunea Europeană (UE) readuce Festivalul Filmului European în Rusia în luna noiembrie a acestui an, în pofida războiului pe care această țară îl poartă împotriva Ucrainei, transmite vineri agenția DPA.

Festivalul, care nu a avut loc în 2022 din cauza conflictului, va prezenta 21 de filme din țări membre UE - inclusiv din Germania, Franța, Spania, Italia, Republica Cehă și Luxemburg - și se va desfășura online în perioada 1-15 noiembrie, în cea mai mare parte în mod gratuit, potrivit delegației UE în Rusia.

Chiar și în contextul dificil al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, UE dorește să demonstreze că relațiile dintre europeni și ruși pot să continue, a declarat la Moscova Roland Galharague, ambasadorul UE în Rusia.

Galharague a precizat că, deși UE a pus capăt cooperării cu guvernul rus din cauza războiului, acest lucru nu ar trebui să se reflecte asupra poporului rus. “Cinematografia unește oamenii”, a declarat diplomatul într-o sală de cinematograf din Moscova, în fața unor invitați atent selecționați.

“Cultura și arta rusă reprezintă o sursă de îmbogățire și pentru cinematografia din Europa”, a adăugat ambasadorul UE.

Două coproducții cu participare rusă vor fi, de asemenea, proiectate în cadrul festivalului.

Mulți artiști ruși și-au părăsit patria pentru că nu mai pot lucra liber în țara în care cultura occidentală este uneori demonizată în mod oficial. Cineaștii, în special, se plâng în mod repetat de cenzură din partea ministerului rus al Culturii care, spre exemplu, refuză să acorde licențe pentru distribuirea în cinematografe a filmelor.

La evenimentul UE de prezentare a festivalului de la Moscova, sloganuri despre libertate și drepturile omului au putut fi văzute pe ecran. Unii invitați la proiecție, care nu a fost anunțată public, au vorbit despre un climat de intimidare și de frică în toate sferele societății ruse.

Filmele, printre care se numără și documentare, vor fi difuzate în limba originală, cu subtitrare, pe platforma de cinema online Coolplay.

Accesul fără înregistrare prealabilă este disponibil doar pentru persoanele din Rusia - sau pentru cele din afara țării cu acces la o rețea privată virtuală (VPN) - a declarat pentru DPA la Moscova un diplomat de la reprezentanța UE.

Unele dintre filme au fost deja prezentate la festivaluri de film europene și internaționale și s-au bucurat de aprecieri, atât din partea criticilor, cât și a publicului, a precizat el. (Agerpres)

Lasă un comentariu