Noi măsuri pentru creșterea siguranței pe calea ferată

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 1.013, din 7 noiembrie 23023, a fost publicată Legea nr. 314/2023 pentru modificarea articolului 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, în sensul introducerii unei pedepse cu închisoarea în situația în care anumiți angajați ai căilor ferate nu se supun testării pentru stabilirea alcoolemiei.

Astfel, noul act normativ stabilește că refuzul ori sustragerea angajaților cu atribuții privind siguranța circulației mijloacelor de transport, intervenție sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani.

Același articol din Codul Penal stabilește că părăsirea postului, în orice mod și sub orice formă, de către aceiași angajați, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranța circulației pe calea ferată, se pedepsește tot cu închisoarea de la doi la șapte ani.

În schimb, în cazul în care, din nerespectarea prevederilor amintite, rezultă un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea de la trei la zece ani.

Noua lege a intrat în vigoare la 10 noiembrie 2023. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu