Un altfel de 1 Decembrie la “Cocoșul de Aur” “Marea Unire a fost o capodoperă a inteligenței politice și a diplomației, cu mult peste cea a vecinilor noștri”

Distribuie pe:

Așa cum vă anunțam, la “Cocoșul de Aur” din Târgu Mureș, în 30 noiembrie și în 1 decembrie, au avut loc mai multe manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României, iar fondurile obținute din acest eveniment au fost donate, în scop comunitar, Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități pentru construirea unui monument dedicat veteranilor din teatrele de operații. În cadrul manifestărilor au avut loc recital de pian / Leonard Buta, moment liric: Ciprian Apetrei și Rudi Moca și concerte cu Euphonica și Gențiana, vernisajul expoziției “Rapsodia Română în imagini istorice”, expoziția “1922, anul încoronării”, pregătită de istoricul Nicolae Pepene, prezentare de carte Mariana Gorczynca și bineînțeles nelipsitul prânz orsășesc. Prezentatorul evenimentului a fost Cristian Tabără, iar gazda și totodată sponsorul acestuia, omul de afaceri târgumureșean, Cosmin Pop.

Acesta a avut și un discurs dedicat Zilei Naționale a României, din care redăm câteva fragmente: “Marea Unire nu a fost doar o faptă de eroism, ci și o capodoperă a inteligenței politice și a diplomației, cu mult peste cea a vecinilor noștri. Gândiți-vă la Brătianu, cu mintea sa strălucitoare, la devotamentul neclintit al lui Iuliu Maniu, la farmecul irezistibil al Reginei Maria și la loialitatea fără cusur a Regelui Ferdinand. Acești piloni ai istoriei noastre au sculptat arta diplomației în construirea unei națiuni! (...) Acum, dragi prieteni, avem datoria să ne alungăm tristețile și să ne ridicăm deasupra cotidianului, adesea încărcat de tragedii. Să ne detașăm de toxicitatea politicienilor de azi, de ideologiile extreme și de promisiunile lor false. Să ne eliberăm de aceste greutăți pentru a ne bucura și a privi spre viitor cu speranță. Uitați-vă la acești tineri frumoși și talentați, prindeți înțelesul cuvintelor poeților din această seară, bucurați-vă de înțelepciunea lui Cristian Tabără, priviți frumusețea Carminei Cotfaș, târgmureșeanca noastră, Miss Universe România, și imaginați-vă așa țara noastră”.

După manifestare, cel care a gândit această manifestare, târgumureșeanul Marius Ichim, stabilit în Franța, a transmis un mesaj: “Vă mulțumesc mult, dragi prieteni, Cristi Tabără și Carmina Cotfas, pentru dăruirea voastră în acest proiect. Trebuie să-i mulțumim în primul rând reputatului istoric Nicolae Pepene pentru expoziția sa “1922, ANUL INCORONĂRII”, scriitoarei Mariana Gorczyca pentru prezentarea de carte, tinerilor artiști Leonard Buta și Adrian Bunea și tuturor acelora care au completat acest eveniment “RAPSODIA ROMÂNĂ ÎN IMAGINI” pe care, sper, să îl putem reproduce în Franța. Felicitări Cosmin Pop pentru implicarea directă și esențială în acest eveniment, găzduit în superbul palat restaurat al vechii case Burger, “Cocoșul de Aur!” (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu