Proiect: Va fi interzis ca asupra pacienților să se facă presiuni pentru a se trata în sistemul medical privat

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului a fost depus un proiect de modificare a Legii nr. 46/2003 cu privire la drepturile pacienților, în sensul că i se interzice personalului din sistemul de sănătate publică să pună presiune asupra pacienților pentru a folosi servicii medicale private, urmând ca medicii și personalul care încalcă această regulă să fie sancționați disciplinar.

Acestor categorii de angajați ai sistemului public de sănătate li se va interzice să își condiționeze pacienții ori să exercite presiuni asupra lor, în scopul determinării acestora să apeleze la servicii medicale din rețeaua privată. Nerespectarea acestor obligații angajează răspunderea disciplinară a făptuitorului și atrage sancțiuni, de la mustrare, amendă, interdicția de a exercita profesia până la retragerea calității de membru al Colegiului Medicilor din România (CMR). Încălcarea acestei interdicții de către medici sau de către membri ai personalului sanitar va fi considerată o nerespectare a regulamentelor profesiei medicale, a codului deontologic al profesiei și o încălcare a legii referitoare la drepturile pacienților, a regulilor de bună practică și a statutului CMR.

În expunerea de motive, inițiatorii (deputații Nicu Fălcoi și Adrian Wiener) arată că s-au inspirat din legislația existentă în Statele Unite ale Americii și în Regatul Unit al Marii Britanii, ce prevede că medicii care lucrează în sistemul de stat nu au dreptul să elibereze bilet de trimitere la unitatea privată la care au al doilea loc de muncă.

Totuși, măsura nu interzice automat tratarea pacienților în unitățile private după ce au mers inițial la cele de stat, dacă acestea din urmă nu pot asigura anumite servicii medicale sau dacă pacientul dorește explicit acest lucru. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu