Proiect: Informații suplimentare pentru cumpărătorii de obiecte din metale și pietre prețioase

Distribuie pe:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inițiat și lansat în dezbatere publică un proiect de ordin cu caracter normativ menit să stabilească un mod mai strict de informare a consumatorilor care doresc să achiziționeze obiecte din metale și pietre prețioase.

Inițiativa este motivată prin faptul că, în prezent, modalitatea de informare a consumatorilor care cumpără astfel de obiecte este realizată incomplet, în sensul în care, la momentul achiziționării unui obiect din metal prețios care este confecționat având montate pietre (prețioase sau nu), consumatorii nu sunt informați cu privire la cantitatea exactă de metal prețios pe care o achiziționează, greutatea acestuia nefiind și greutatea finală a obiectului cumpărat.

De asemenea, s-a constatat faptul că, în cazul vânzării “la gram”, prețul final rezultat include și greutatea pietrelor montate, care astfel sunt vândute “la preț de aur”, iar costul final al obiectului nu reflectă costul cantității de metal prețios achiziționată.

Prin urmare, ANPC propune emiterea unei reglementări suplimentare a modului de informare a consumatorilor, la momentului achiziției unor astfel de obiecte, urmând a fi precizat, pe etichetă, greutatea metalului prețios și greutatea pietrelor (pietrei) montate pentru fiecare obiect aflat la comercializare pe piața națională, astfel încât consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză.

*

Sugestiile și opiniile celor interesați pot fi transmise la Direcția Metale Prețioase, strada Fabrica de chibrituri nr. 30 (intrarea 3), sector 5, București sau pe adresa de e-mail dmp@anpc.ro, până la data de 1 februarie 2024.

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu