Târgu Mureș a câștigat un concurs internațional organizat de Ambasada Franței. Va fi amenajat un Eco Cartier în zona Tudor

Distribuie pe:

Municipiul Târgu Mureș a câștigat cea de-a 5-a ediție a Concursului de bune practici privind orașele durabile, concurs destinat autorităților locale din România, intitulat “Diseminarea abordării Eco-cartier în România”, lansat în anul 2023 de Ambasada Franței în colaborare cu o serie de instituții franceze. Primăria Târgu Mureș a câștigat cu proiectul cu “ECO-CARTIER ÎN TÂRGU MUREȘ”. Este vorba despre un proiect de regenerare urbană în zona “blocurilor de locuințe socialiste” cuprinsă între străzile: Bdul 1 Decembrie 1918, Bdul Pandurilor, str. Secerei, str. Predeal, str. Moldovei, str. Busuiocului și pârâul Pocloș (vezi în imaginea atașată articolului). Proiectul “ECO-CARTIER ÎN TÂRGU MUREȘ” propune regenerarea urbană a ansamblului de blocuri, delimitat de străzile enumerate mai sus, printr-un proces de planificare și dezvoltare sustenabilă și participativă, având ca scop final creșterea calității vieții locuitorilor din zonă, prin atingerea următoarelor obiective: creșterea calității spațiului public și a spațiului de locuit; accesibilitate sustenabilă și incluzivă; încurajarea sentimentului de conexiune; ameliorarea sănătății locuitorilor; maximizarea potențialului dat de peisaj, amenajarea și cultivarea de grădini urbane, amenajarea de spații incluzive; implicarea societății civile din zonă: locuitori, agenți economici, entități educative, sociale, culturale, religioase, de mediu; creșterea ofertei locale de activități pentru copii, adulți și vârstnici; eficientizarea energetică a zonei și locuințelor; reducerea cheltuielilor de întreținere; adaptarea la schimbările climatice și prevenirea efectelor produse de acestea; protecția și conservarea biodiversității.

“Demersul se va realiza printr-o largă colaborare între municipalitatea Târgu Mureș reprezentanți ai locuitorilor, instituții publice, mediul universitar specialiști locali, mediul antreprenorial și ONG-uri”, se arată într-un document care anunță organizarea, astăzi și mâine, la Hotel Grand din Târgu Mureș, a unui atelier organizat de Direcția Arhitect Șef, în colaborare cu Ambasada Franței în România, Ministere de la Transition écologique et de la Cohésion des Territoires France (MTE-CT), Centre d'etudes et d'expertise sur les risques, l'environnement, la mobilité et l'amenagement (CEREMA). În cadrul acestei manifestări Primăriei Târgu Mureș i se va înmâna și premiul competiției.

Prezent la deschiderea atelierului de lucru, primarul Soós Zoltán a spus că “tot în zonă (Aleea Hațeg - n.r.) avem planificată construcția unei parcări supraterane, care nu doar va elibera spațiu valoros, dar va deschide calea către refacerea întregii zone. Parcarea supraterană va avea patru etaje și 366 de locuri de parcare, iar acum suntem in momentul în care urmează faza de licitație. Prin construirea acestei parcări, avem ocazia să eliberăm zona de parcările și garajele excesive amenajate la sol, și, totodată, să amenajăm spații publice cu diverse destinații pentru activități sociale, culturale, sportive sau de agrement și sănătate. Acest proiect nu este doar despre o schimbare fizică, ci și despre o schimbare de mentalitate și implicare socială”.

Primarul a subliniat că pentru implementarea acestui proiect câștigător este nevoie de implicarea tuturor actorilor și a mulțumit arhitectului șef, Dana Miheț și Ambasadei Franței în România și specialiștilor din “hexagon” prezenți astăzi și mâine în Târgu Mureș. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu