Economia României se bazează pe comerț. Plusvaloarea ar putea fi făcută prin reindustrializare

Distribuie pe:

România are o economie bazată pe comerț, acest segment având rolul lui, dar trebuie să facem în așa fel încât să avem plusvaloare, care poate fi făcută cel mai bine prin reindustrializare, a declarat, marți, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Sandor Bende, la un eveniment de specialitate.

“Dacă ne uităm la balanța comercială a României, nu stăm prea bine când vorbim despre aceste lucruri. Asta înseamnă că importăm, importăm, avem o economie bazată pe comerț, având și acest segment rolul lui, dar trebuie făcut în așa fel încât să avem plusvaloare. Plusvaloare putem face cel mai bine prin reindustrializarea României. Pentru acest lucru, banii europeni sunt excepționali, sunt o sursă de finanțare de care nu trebuie să uităm. Nu trebuie ca România să vină cu industrializare neapărat din capital național. Trebuie să creăm terenul fertil, să creăm cadrul propice ca întreprinzătorii privați să facă investiții în această zonă. De ce nu este? Probabil din cauză că lucrurile nu erau propice, terenul nu era fertil”, a menționat Sandor Bende, la conferința “România producătoare în noua paradigmă economică: probleme, finanțarea dezvoltării, intrarea în viitor”, organizată de publicația Curs de Guvernare.

În opinia sa, România “trebuie să aibă grijă să are pământul, să-l ude, să creeze condițiile necesare ca industria, sectorul privat să poată răsări”.

“Acesta este un lucru simplu: diminuată birocrația, dacă se poate, atât cât se poate. În cazul fondurilor europene, există problema următoare: România are nevoie de foarte mulți bani, dar dacă ne uităm ce fel de proiecte au fost scoase pe piață în ultima vreme era vorba de foarte mulți bani - și nu știu dacă societățile din România, sectorul privat este pregătit pentru a absoarbe dintr-o dată mulți bani. Cum aș spune eu: de obicei, mie-mi place portocala, dar o mănânc feliată. Dacă cineva mi-o împinge pe gât întreagă, s-ar putea să mă înec. Nu este sigur că fiecare societate mică, întreprindere mică, să fie pregătită să absoarbă dintr-o dată 500.000 euro sau 1 milion de euro sau 5 milioane de euro. Avem nevoie de proiecte mici, rapide, pe care să le absoarbă repede și să le finalizeze repede, de 20.000 de euro, 30.000 euro, 40.000 euro, 50.000 euro, 100.000 euro și mai multe, una după alta. Asta s-ar putea să ne ducă la o creștere normală a societăților private din România, la o creștere economică mult mai normală. Astea pot fi niște posibilități. Suntem la începutul unui nou ciclu financiar din bani europeni, încă nu este întârziat nimic”, a mai spus Sandor Bende.

Lasă un comentariu