Bugetul Târgu Mureșului, prezentat de primarul Soós Zoltán

Distribuie pe:

2023, anul record al absorbției fondurilor europene. 2.125,02 lei pe locuitor

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a susținut, ieri, o conferință de presă pe tema bugetului orașului, recent aprobat de Consiliul Local.

Edilul a prezentat faptul că execuția bugetară pe anul 2023 s-a ridicat la 75%, fiind de 739 milioane de lei.

Acesta a prezentat și situația absorbției Fondurilor Europene din 2016 până în 2023 din punct de vedere al sumelor, în lei, pe cap de locuitor. Astfel, în 2016 au fost atrase fonduri europene în valoare de 81 de lei/locuitor, în 2017 de 3,77 lei/locuitor, în 2018 de 30 de lei/locuitor, în 2019 de 68,70 de lei/locuitor, în 2020 de 236 de lei/ locuitor, în 2021 de 89,70 lei/locuitor, în 2022 de 562,08 lei/locuitor și în 2023 de 2.125,02 lei/locuitor.

Primarul a precizat că, din păcate, în România, rata absorbției fondurilor europene este scăzută din cauza birocrației. “Este vorba de qvadrilaterala bermudei: aprobare - planificare - licitație - execuție. Cu alte cuvinte, complexitatea reglementărilor și labirintul impenetrabil al birocrației autohtone. Dacă nu mă credeți, vă rog să verificați de câți ani este în construcție Autostrada Transilvania începută în 2001. Târgu Mureșul s-a descurcat relativ bine și de-a lungul anilor a atras sume substanțiale de bani”, a spus Soós Zoltán.

Veniturile proprii la buget au crescut cu 150 de milioane în ultimii patru ani

“Am creat un buget pentru susținere și dezvoltare”, a declarat primarul referindu-se la bugetul pentru anul în curs. Veniturile planificate se ridică la 607 milioane de lei, iar cheltuielile sunt estimate să fie de 625 milioane de lei. “Pe ultimii 20 de ani este al doilea cel mai mare buget din istoria Târgu Mureșului. Unii pot spune că este un buget mai mic decât anul trecut, dar sunt trei motive pentru asta. Unul din motive, despre care sunt mândru, este că anul acesta administrația din Târgu Mureș a decis să nu transferăm inflația către populație, prin urmare taxele și impozitele locale nu au fost majorate în cea mai mare parte a lor. Consider că am făcut bine pentru că știm că trecem printr-o perioadă dificilă care se resimte în economia locală”, a spus Soós Zoltán.

Primarul s-a referit însă la faptul că veniturile proprii din bugetul anului au crescut de al an la an începând cu 2020. În primul an de referință, veniturile proprii din bugetul local s-au ridicat la 297 de milioane de lei, în 2021 la 316 milioane de lei, în 2022 la 406 milioane de lei, în 2023 la 435 milioane de lei, iar în acest an, veniturile proprii se ridică la 450 milioane de lei. “Asta înseamnă că în patru ani veniturile orașului au crescut cu 150 milioane de lei, ceea ce este un rezultat foarte bun”, a precizat edilul.

Guvernul a tăiat 28 de milioane de lei din bugetul Târgu Mureșului

“O altă sursă de venit la bugetul local este bugetul de stat. Guvernul a decis să pună capăt risipei bugetare, ceea ce este corect, însă dintr-un motiv misterios vrea să recupereze acești bani și de la administrația locală. Veniturile noastre au fost reduse prin reducerea cotelor din impozitului pe venit și reducerea altor surse. Guvernul PSD - PNL a scos aproape 28 de milioane de lei din bugetul

Târgu Mureșului. În plus, Guvernul a impus o reducere cu 15% a cheltuielilor de funcționare”, a declarat, ieri, primarul.

Bugetul pe 2024, axat pe susținere și dezvoltare

În ceea ce privește conceptul de “susținere”, edilul a precizat că nu s-au majorat taxele și impozitele, a crescut valoarea cheltuielilor sociale și a fost prioritizată renovarea școlilor. “Noi am învățat în săli de clasă cu miros de motorină și ne-am spălat pe mâini cu apă rece. Aceste condiții dispar din școli. Nu ne zgârcim și nu facem compromisuri, deci școlile rămân o țintă importantă pentru reabilitate, din fonduri locale și europene. În ultimii trei ani am renovat 10 școli și grădinițe. Sunt școli care sunt reconstruite de la zero, iar peste 80 de clase au fost dotate cu elemente digitale de ultimă generație. 13 terenuri de sport școlare au fost reabilitate și 15 locuri de joacă au fost modernizate”, a precizat primarul.

În ceea ce privește secțiunea de dezvoltare, Soós Zoltán a arătat care sunt direcțiile pe care vor fi cheltuite cele 144 de milioane de lei, care reprezintă o treime din bugetul orașului.

Este vorba despre continuarea investițiilor în școli, pentru care vor fi alocate peste 50 de milioane de lei. Conform edilului, toate școlile din oraș sunt supuse unor lucrări de îmbunătățire, fie că este vorba de digitalizare, dotarea cu mobilier, efectuarea de lucrări structurale sau alte categorii de lucrări.

O a doua direcție importantă a investițiilor este transportul local. “Vorbim despre revoluția transportului public. Se pune în aplicare un nou sistem de gestionare a traficului prin semaforizarea inteligentă. Sunt autobuze noi, vor fi date în folosință stații de autobuz moderne, se înființează noi rute și se extind către localitățile din jur. De asemenea, va fi înnoit sistemul de cumpărare a biletelor”, a declarat primarul municipiului Târgu Mureș.

Printre investițiile importante se numără și izolarea termică a blocurilor, fiind prevăzute 1.342 de apartamente, începerea construcției parcării etajate de la Hotel Parc, precum și pregătirea parcărilor etajate de pe Aleea Hațeg și strada Ceahlău.

Referitor la suma prevăzută pentru investiții, primarul a spus că acesteia i se vor adăuga, pe parcursul anului, și alte sume care vor fi bugetate, dând exemplul Tronsonului 6 din Inelul Ocolitor al Târgu Mureșului, care va fi licitat în luna martie și a cărui valoare este de 100 de milioane de lei. Tronsonul 6 din Inelul ocolitor va face legătura dintre sensul giratoriu din localitatea Corunca de pe DN 13 (E60), unde va fi capătul variantei de ocolire Ernei Corunca, cu Calea Sighișoarei. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu