AGRICOLE * AGRICOLE

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat în transparență decizională o serie de proiecte de Ordonanță de urgență privind instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite în anul 2023 în mai multe domenii din agricultură, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, a fost publicată în transparență decizională Schema “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Prezentăm, în sinteză, conținutul acestor proiecte, indicând, pentru cei interesați, adresele la care pot fi consultate integral.

* Apicultură

Valoarea totală a schemei de ajutor este de 60.000 de lei, echivalentul sumei de 12.000 de euro, iar cuantumul propus pentru ajutorul de stat este în sumă de 25 lei, respectiv 5 euro/familia de albine. Numărul estimat al familiilor de albine este de 2.395.856. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime / cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro, iar suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.

Detalii privind condițiile de eligibilitate și beneficiari: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8773 -proiect-oug-schema-ajutor-de-stat-sector-apicol-in -contextul-crizei-din-ucraina.html

* Cultura de usturoi

Suma totală alocată este în valoare de 20.868.280 lei, echivalentul sumei de 4.230.000 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 1.500 euro/ha.

Beneficiarii trebuie să depună cererile și documentele justificative până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv.

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va realiza până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren ale culturilor de usturoi înființate se realizează de către echipe mixte formate din experți din cadrul DAJ și APIA.

Detalii și informații suplimentare - https://madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8789-proiect-oug-schema -sprijin-tomate-usturoi-ucraina-12-02-2024.html

* Cultura de tomate în spații protejate

Proiectul vizează asigurarea unui grant financiar care se acordă producătorilor agricoli ce își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024.

Valoarea totală a schemei de ajutor este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a 33.690.000 euro. Cuantumul ajutorului de stat se acordă per beneficiar și reprezintă echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp. Cererile și documentele justificative trebuie să fie depuse până la data de 12 aprilie 2024 inclusiv, iar plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se realizează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

Verificările în teren se efectuează de către echipe mixte ale DAJ și APIA și vizează identificarea suprafeței înființată cu tomate cultivate în spații protejate.

Beneficiarii pot fi întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale.

Proiectul poate fi consultat accesând următorul link: https://madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8789-proiect-oug -schema-sprijin-tomate-usturoi-ucraina-12-02-2024.ht ml

* Schema Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”

MADR a postat în transparență decizională un proiect pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum” în anul 2024. Proiectul de act normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024.

Suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei reprezentând echivalentul a maximum 2.309.010 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis 200 euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv.

Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Proiectul poate fi consultat accesând următorul link: lhttps://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8767 -proiect-hotarare-schema-ajutor-de-minimis-program-sustinere-productie-cartof.html

*Sectorul zootehnic

MADR a postat în transparență decizională un proiect de Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2023.

Impactul bugetar este de circa 670.271.000 lei, respectiv 134.768.480 euro de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024, reprezentând plăți naționale tranzitorii pentru anul de cerere 2023.

Acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activităților specifice din sectorul de creștere a animalelor.

Proiectul poate fi consultat la: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8764-proiect-hg-aprobare -plafoane-ant.html

(sursa și foto - madr.ro/comunicare)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu