Raul și Paco - o echipă pe cinste

Distribuie pe:

Raul, după ce a absolvit Școala de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” din Fălticeni a optat pentru Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș și a fost repartizat la grupa canină. Aici, Raul a făcut cunoștință cu puiul Paco, un ciobănesc belgian, primul lui partener de misiuni și ne-a mărturist că “momentul întâlnirii noastre a fost plin de emoții și bucurie, ciobănescul belgian «malinois» fiind rasa de câini cu care îmi doream să lucrez, știind că este foarte energic și iubitor. Privindu-l în ochi și simțindu-i căldura și afecțiunea, am știut că legătura noastră va fi una specială”.

Câinii ciobănești belgieni (malinois) sunt o rasă de câini inteligenți și activi. Sunt agili, puternici și devotați stăpânului lor. În cadrul Centrului Chinologic “Dr. Aurel Greblea” din Sibiu se descoperă calitățile fiecărui câine, iar după ce împlinesc vârsta de 3 luni, în funcție de aceste abilități se repartizează fiecare exemplar, pe specializări, în teritoriu. De obicei, dacă are o viteză mare de reacție și este mereu pregătit să-și apere stăpânul, atunci va fi un câine de patrulare și intervenție. Aceasta este și specializarea lui Paco.

În primul an Paco și Raul s-au împrietenit, pentru că este foarte dificil să relaționezi darămite să dresezi un exemplar patruped dacă nu există o conexiune. Tot în acest timp, Paco s-a familiarizat cu mediul și a învățat comenzi simple precum: “șezi”, “culcat”, “mersul alături”. Ciobănescul belgian având o mare nevoie de a se mișca și a de fi activ, necesită mult timp și multă empatie din partea instructorului pentru a-i obține cooperarea.

După ce a împlinit un an, Paco a urmat timp de aproximativ patru luni cursul de specializare “Patrulare-Intervenție” la Sibiu. În cadrul acestui curs, exercițiile au fost zilnice și intense, iar Paco antrenat de colegul nostru Raul, și-a desăvârșit disciplina și a învățat cum să prindă indivizii care nu se supun somațiilor oamenilor legii, atât la comandă cât și în momentul în care conductorul/stăpânul său este atacat. Câinii de serviciu sunt instruiți să prindă doar de mână, nu se permite prinderea unei persoane de trunchi sau de alte zone unde existe organe vitale și ar putea să-i pună în pericol viața. Scopul este imobilizarea individului. Câinele este antrenat să poată trece peste orice obstacole pe care le poate întâlni. Dresajul se face pe bază de recompense și se pune accent pe cooperare.

Paco a absolvit cursul cu media 9,66. Dacă vorbim de plusuri și minusuri Raul a precizat că: “Paco este un câine foarte bun, în special când vine vorba de prinderea infractorilor, dar mai avem de îmbunătățit unele lucruri, cum ar fi momentul așteptării comenzii în momentul în care conductorul său este atacat”.

Colegul nostru ne-a mărturisit: “Această carieră mi se pare locul ideal pentru tinerii care își doresc un loc de muncă activ și sunt iubitori de animale. Consider că pentru a lucra într-o echipa canină, cea mai importantă calitate este răbdarea, dar pe lângă aceasta este nevoie să fii o persoană activă și mereu dornică de învățare. Eu unul sunt bucuros că am ajuns sa fac parte din grupa canină, datorită colegilor care m-au îndrumat și ajutat la fiecare pas, arătându-mi frumusețea muncii cu exemplarele canine”.

După ce împlinesc vârsta de aproximativ 9 ani câinii de serviciu “ies la pensie”, însă nu este neapărat o regulă. Periodic se efectuează evaluări, iar în urma acestora se declară dacă patrupedul mai este apt de muncă sau nu. Dacă e inapt pentru misiuni, spre oferă spre adopție. Conducătorul are întâietate în a-l lua acasă, iar dacă acesta nu îi poate oferi condițiile necesare, câinele poate fi donat unui alt iubitor de animale sau poate trăi până la adânci bătrâneți în padocul unității, îngrijit și hrănit.

Paco împlinește 2 ani, anul acesta în martie și a participat la misiuni de patrulare și la numeroase activități preventive în mediul școlar, alături de colegii săi patrupezi: Ben, Kira și Sica, câinii de serviciu ai unității noastre.

Raul, Paco, vă dorim succes, o carieră îndelungată și misiuni ușoare!

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

Lasă un comentariu