Comisia de Circulație, Soluții pentru un trafic rutier mai bun în Târgu Mureș

Distribuie pe:

Marți a avut loc ședința Comisiei de Circulație din Primăria Târgu Mureș în cadrul căreia s-au adoptat anumite măsuri privind traficul din oraș.

Primul punct de pe Ordinea de zi s-a referit la acordarea unui aviz pentru suplimentarea locurilor de parcare aferente noului bloc care se construiește în Piața Gării. Până în prezent sunt prevăzute 108 locuri de parcare, în subteran și suprateran, însă proprietarii construcției doresc suplimentarea cu încă 10 locuri de parcare. Comisia a dat aviz pozitiv.

La punctul doi s-a dezbătut solicitarea unei asociații de proprietari din Cartierul Mureșeni pentru a se monta două limitatoare de viteză pe strada Hunedoara în zona școlii. Membri comisiei au respins această propunere pentru că Administrația Domeniului Public (ADP) va supraînălța, în perioada următoare, toate trecerile de pietoni din zona școlilor.

O altă propunere respinsă a fost cea privind renunțarea la sensul unic pe strada Crinului, pentru ca cei care coboară din Cartierul Dâmbu să poată vira dreapta înspre strada Predeal. Propunerea, care a venit printr-o aplicație de petiții online, a fost respinsă. Pentru rezolvarea problemei traficului de la intersecția MIU există o altă propunere venită din partea Poliției, propunere detaliată mai jos.

Separatoare de sens pe Calea Sighișoarei

Reprezentanții Poliției din Comisia de Circulație au venit cu mai multe propuneri către administratorul drumului, adică Primăria Târgu Mureș.

Prima dintre ele se referă la montarea de separatoare de sens pe Calea Sighișoarei. Reprezentanții Poliției au motivat necesitatea acestei măsuri datorită numărului mare de accidente de pe Calea Sighișoarei, mai ales din ultima vreme, când într-o săptămână au avut loc trei accidente cu victime și un deces. Polițiștii susțin că prin montarea acestor separatoare ar fi eliminat riscul datorat depășirii linei continue. Separatoarele ar urma să fie montate, aproximativ, de la podul de peste drumul înspre Cartierul Belvedere și până în zona intrării la complexul comercial, iar în anumite locuri ar fi prevăzute întreruperi pentru accesul riveranilor. Polițiștii prezenți la ședință au mai spus că foarte mulți șoferi nu țin cont nici măcar de prezența Poliției pe drumuri dând exemplul faptului că ultimul din cele trei accidente rutiere de pe Calea Sighișoarei s-a petrecut în apropierea unui echipaj de poliție aflat in misiune cu aparatul radar.

Montarea separatoarelor se va face de către Administrația Domeniului Public, cel mai proba-

bil acestea urmând să fie similare celor din Sângeorgiu de Mureș, de tipul “New Jersey”.

Comisia de circulație: Propuneri de la Poliție pentru fluidizarea traficului pe Gh. Doja

Poliției a propus două soluții pentru fluidizarea circulației pe str. Gheorghe Doja. Prima se referă la refacerea celei de a treia benzi de circulație de pe str. Gheorghe Doja de la intersecția cu Bdul 1848 (zona Liceului MIU). Polițiștii susțin că din cauză că cea de-a treia bandă a fost eliminată blocajul din trafic are efecte până în Piața Gării la orele de vârf. Ei susțin că ar fi suficient loc pentru pista de biciclete și pentru noua porțiune pentru spațiu verde. Cea de-a treia bandă folosea, în special, celor care mergeau înspre Tudor fie prin str. Predeal fie pe Bdul 1 Decembrie 1918. După intersecția de la MIU drumul are, din nou, trei benzi.

Cea de-a doua propunere vizează prelungirea benzii de preselectare de pe str. Gheorghe Doja pentru virajul la dreapta pe str. Bega. Pentru că acum aceasta este mai scurtă circulația în zonă se blochează deseori chiar dacă sunt doar două TIR-uri care așteaptă să vireze dreapta.

Pentru că refacerea str. Gheorghe Doja se face din fonduri europene ambele măsuri propuse pot fi puse în aplicare doar după ce Direcția Tehnică din Primărie, managerii de proiect, dirigintele de șantier și proiectantul cad de acord. La ședința comisiei de circulație a participat și directorul Direcției Tehnice care a declarat că propunerea prelungirii benzii de preselectare de la intersecția cu str. Bega nu este greu de rezolvat și că se caută soluții pentru propunerea de la MIU.

Parcare între “Spitalul Mare” și cimitir

Comisia de Circulație a decis acordarea avizului necesar să însoțească cererea de emitere a Autorizației de construire pentru amenajarea, de către Consiliul Județean Mureș, a parcării provizorii din spatele Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș (“Spitalul Mare” cum mai este denumit popular). Este vorba despre o parcare provizorie, situată pe terenul dintre spital și cimitir, teren care este în proprietatea Consiliului Județean Mureș. Această parcare provizorie, la nivelul solului, va fi pietruită și va asigura 380 locuri de parcare. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu