FII ATENT LA CE DAI ,,CLICK”!

Distribuie pe:

Tehnologia și lumea virtuală au intrat atât de natural în rutina noastră zilnică, încât în prezent nu ne mai putem imagina o zi fără a fi la “un click distanță” de orice informație.

Cu siguranță, în zilele noastre, nu ne mai rezumăm doar la informație, întrucât beneficiem de luxul de a face orice fel de tranzacții în mediul online sau de a ține legătura cu persoanele dragi de la distanță, precum și de multe alte oportunități.

Ca în orice domeniu, avantajele pe care lumea virtuală le pune la dispoziție au și un revers al medaliei, întrucât și în acest cadru există riscul de a se produce infracțiuni.

Multe dintre infracțiunile comise în mediul online urmăresc obținerea datelor de identificare ale cardurilor bancare în vederea efectuării de tranzacții financiare, cea mai frecventă și facilă metodă fiind cea de “phishing”.

CE ÎNSEAMNĂ METODA PHISHING?

La bază, “phishing-ul” este o metodă frauduloasă prin care se încearcă obținerea unor date personale sau confidențiale, precum detaliile cardurilor bancare, parole sau cifre numerice unice.

Cei care se ascund în spatele acestor fraude informatice primesc astfel acces la dispozitive sau conturi private, fără ca utilizatorii să fie conștienți că le-au oferit acestora detaliile necesare.

“Momeala” întinsă de atacatori se poate prezenta sub mai multe forme și o putem regăsi pe rețelele de socializare frecventate, pe e-mail, dar chiar și prin mesagerie!

Iată câteva exemple:

De asemenea, această metodă frauduloasă poate utiliza și interfața vizuală a unor site-uri de intermediere vânzări. În acest din urmă caz, autorii se arată interesați de achiziționarea unor bunuri oferite spre vânzare de către utilizatorii platformei de intermediere vânzări și încearcă să determine vânzătorii să-și dezvăluie datele de identificare ale cardurilor bancare, sub pretextul că în acest mod vor încasa banii pentru bunul oferit spre vânzare.

Astfel, aceștia transmit un link către o pagină web falsă, asemănătoare ca și denumire și aspect vizual cu platforma de intermediere vânzări, iar ulterior introducerii datelor bancare, acestea sunt folosite pentru efectuarea de tranzacții financiare în mod fraudulos către diferiți comercianți din străinătate.

De asemenea, este de precizat faptul că pagina falsă ar putea copia identitatea vizuală și a unor alte companii cunoscute, cum ar fi cele de curierat sau servicii poștale.

O particularitate a acestei modalități de obținere a datelor de identificare a cardurilor bancare o reprezintă faptul că autorii abordează vânzătorul în afara platformei de intermediere vânzări, fiind utilizate diverse aplicații de mesagerie online.

Totodată, în cadrul discuției pot fi identificate unele greșeli gramaticale sau de ortografie, specifice traducerii automate dintr-o limbă în alta.

Pentru a vă proteja de astfel de fapte, țineți cont de următoarele sfaturi:

- Nu accesați link-uri primite din surse necunoscute și nu introduceți date personale/bancare pe platforme neverificate! Accesați, pe cât posibil, doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat. De asemenea, țineți cont și de faptul că unele pagini web accesate pot fi false, putând copia identitatea vizuală a unei platforme cunoscute;

- Nu descărcați aplicații pe device-urile utilizate, la recomandarea unor persoane necunoscute!

- Nu uitați: promisiunile de câștig rapid sau “urgențele” sunt semne ale unor eventuale tentative de fraudă!

- Dacă ajungeți în punctul în care purtați conversații cu presupușii parteneri comerciali pe aplicații de mesagerie online, acordați un plus de atenție greșelilor de exprimare, a celor ortografice sau gramaticale, specifice traducerilor automate! În anumite situații, acestea ar putea fi semne ale unei eventuale încercări de compromitere a datelor bancare;

- Țineți cont de faptul că, în astfel de situații, de cele mai multe ori, persoanele de rea-credință evită discuțiile telefonice;

- Sesizați de îndată orice tentativă de fraudă comisă în mediul online! În cazul în care constatați retrageri suspecte din contul dumneavoastră, este vital să vă adresați cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul și eventuale tranzacții ilicite din cont, precum și să semnalați cele întâmplate celei mai apropiate unități de poliție!

Pentru mai multe informații relevante în domeniul siguranței online, polițiștii vă încurajează să accesați pagina Directoratului Național de Securitate Cibernetică (www.dnsc.ro).

Totodată, reamintim de cursurile e-learning pentru copii și adulți, pe tema siguranței cibernetice, ce pot fi accesate pe pagina www.sigurantaonline.ro.

Acestea cuprind informații despre siguranța banilor pe internet, dependența de internet, prevenirea pornografiei infantile și gestionarea datelor online. Cursurile destinate adulților vizează securitatea cibernetică - acces general și securitatea digitală a copiilor.

Nu uitați: INFORMAREA este primul pas spre SIGURANȚĂ!

Compartimentul Relații publice al IPJ Mureș

Lasă un comentariu