“Tot adevărul despre droguri”, în Târgu Mureș

Distribuie pe:

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a declarat miercuri, la Târgu Mureș, în cadrul evenimentului “Fără Bariere - TOT Adevărul Despre Droguri”, finanțat de Comisia Europeană, că procentul celor care se salvează în urma consumului de droguri este sub 5%.

“Campania «Fără bariere - TOT Adevărul Despre Droguri» este un proiect prin care ne propunem conștientizarea tinerilor cu vârsta între 14 și 35 de ani cu privire la consecințele consumului de droguri și a altor forme de adicție (...). Din păcate, procentul celor care se salvează, a consumatorilor de droguri, este sub 5%, doi-trei și un pic la sută. Și așa cum și-au expus și astăzi viața Rafa și cu Sebi, marea majoritate a prietenilor lor nu mai sunt în viață sau cei care sunt în viață, sunt după gratii acum. Pentru că dependența este atât de puternică încât ajungi să faci orice pentru a-ți cumpăra acele droguri. Și faptul că ei au fost de acord să vină să-și expună viața, nu este ușor să facă acest lucru”, a declarat presei Natalia Intotero, citată de Agerpres.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a subliniat că tinerii care au acceptat să intre în această campanie doresc să-și împărtășească experiența pentru a avertiza asupra consecințelor nefaste ale consumului de droguri. “Dar totuși au ales să facă expunerea vieții lor pentru a arăta tuturor tinerilor că nu merită să încerci, că odată ce ai încercat, dependența este atât de puternică și prețul este atât de mare. Le mulțumesc tuturor celor care ne sunt parteneri în această campanie (...). De asemenea, încercăm prin intermediul acestei campanii să spunem tuturor tinerilor cu care ne întâlnim că, în cazul în care se află în dificultate, trebuie să apeleze la statul român prin cele două numere de urgență, 119 - telefonul copilului, și 0800 500 333 - telefonul pentru victimele violenței domestice, bullying, cyber bullying și toate celelalte forme și să știe că nu sunt singuri, foarte important”, a afirmat Natalia Intotero.

Deputatul Dumitrița Gliga, președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, a declarat: “Mă bucur că am fost implicată în organizarea, în județul Mureș, a campaniei. Astăzi, specialiștii anti-drog s-au întâlnit, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, cu tinerii, cărora le-au explicat despre riscurile asociate consumului de droguri, efectele acestora asupra sănătății și vieții sociale, dar și despre ajutorul pe care îl pot solicita, dacă o iau pe această cale”. Ea a prezentat și o serie de cifre privind consumul de droguri: “Raportul național privind situația drogurilor 2022, realizat de specialiștii Agenției Naționale Antidrog, arată că 10,7% dintre persoane cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populației tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani). 3.097 persoane consumatoare de droguri au solicitat asistență, ceea ce înseamnă cu 10% mai puțin față de anul anterior. În ceea ce privește decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 de ani. Mulțumesc participanților și cred că este deosebit de importantă implicarea școlilor în combaterea acestui fenomen, conștientizarea și ajutorul pe care îl putem da copiilor noștri”.

Caravana, care are ca obiect prevenirea consumului de droguri și promovarea sănătății mintale, prevede o serie de acțiuni care se desfășoară pe parcursul lunii aprilie în 20 de centre universitare din România: Suceava, Iași, Bacău, Galați, Constanța, București, Ploiești, Târgoviște, Pitești, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj, Baia Mare, Oradea, Arad, Timișoara, Târgu Jiu, Petroșani și Craiova.

“De aceea am decis să implicăm tinerii, să încurajăm cât mai mulți tineri să fie implicați în procesul decizional (...). Am selectat cele 20 de centre universitare plus municipiul București, prin sprijinul rectorilor am selectat din 600 de studenți aproximativ 60 de studenți care au fost pregătiți în urma unui curs, acum două săptămâni și jumătate, la Brașov, unde i-am avut alături și pe colegii noștri de la Teen Challenge, tineri extraordinari care au reușit printr-un efort foarte, foarte mare să se salveze”, a precizat ministrul Natalia Intotero, citată de Agerpres. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu