Pe măsură ce poziția Kievului se deteriorează, Kremlinul crește presiunea

Distribuie pe:

Există un real sentiment de frustrare în Ucraina cu privire la dublul standard perceput în problema sprijinului SUA pentru Israel. “Părerea multora este că, dacă Marea Britanie, America, Iordania și alte țări sunt dispuse să doboare drone pentru a ajuta Israelul, de ce nu pot face la fel și pentru noi, când ne confruntăm cu asta tot timpul?”, relatează Dan Sabbagh, redactorul The Guardian în probleme de apărare și securitate. Potrivit reprezentantului permanent al Ucrainei la ONU, Rusia a lansat 1.000 de rachete, 2.800 de drone și 7.000 de bombe aeriene ghidate, începând din ianuarie. Deși, încă de la începutul războiului, Kievul a cerut aliaților săi să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, NATO a refuzat, pe motiv că acest lucru ar putea duce la un război direct cu Rusia, cu arme nucleare. Zelenski spune că atunci când vine vorba de Ucraina, “retorica nu protejează cerul”.

O vreme, situația din Ucraina a fost considerată a fi în impas, însă din ianuarie, poziția Kievului se deteriorează continuu: “Rusia a intensificat, simultan, presiunea asupra primelor linii ale frontului și a desfășurat o campanie din ce în ce mai nemiloasă împotriva civililor, în principal prin atacul centralelor electrice și prin întreruperea alimentării cu energie electrică”.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a fost afectat în mod deosebit, toate cele trei centrale electrice majore fiind serios avariate. “Rusia încearcă să desfășoare un asediu, cu încetinitorul, al orașului, pentru ca oamenii de aici să trăiască din ce în ce mai greu”.

În februarie, forțele ucrainene s-au retras din orașul Avdiivka, marcând cea mai mare victorie a Moscovei de la capturarea Bakhmut-ului, în mai 2023. Potrivit lui Zelenski, această înfrângere a fost rezultatul reducerii proviziilor și al eșecului SUA de a aproba pachetul de ajutor promis.

După retragere, Oleksandr Tarnavsky, un comandant al armatei ucrainene, a spus că trupele au fost nevoite să se retragă, deoarece Rusia “înainta pe cadavrele propriilor soldați” și avea “un avantaj de 10 la unu”. Rusia a pierdut un număr semnificativ de soldați - aproximativ 17.000, potrivit Ucrainei, un indiciu al volumului de victime pe care Kremlinul este dispus să le tolereze.

“Comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a recunoscut că Rusia și-a intensificat ofensiva și că Ucraina este supusă la presiuni din ce în ce mai mari, pe linia frontului.

Ucraina s-a exprimat direct și fără echivoc în ce privește consecințele potențiale ale penuriei de arme: dacă situația nu se va schimba, va pierde războiul. De luni de zile, Congresul SUA refuză să acorde ajutorul în valoare de 60 de miliarde de dolari, lăsând Kievul să lupte cu un grav deficit de muniție: “O mentalitate izolaționistă a cuprins o parte semnificativă a partidului republican, ceea ce a împiedicat orice progres în obținerea de ajutor pentru Ucraina. În schimb, majoritatea țărilor europene au fost dornice să facă mai mult pentru Ucraina, dar au armate mult mai mici decât SUA.

Guvernul ucrainean a raportat lipsuri de toate tipurile de arme: sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă, bombardiere și chiar gloanțe. Se estimează că Rusia deține de cel puțin cinci ori mai multă artilerie decât Ucraina.

Premierul ceh, Petr Fiala, confirmă că a semnat contracte pentru primele 180.000 din 300.000 de cartușe de muniție pentru Ucraina, iar Germania a declarat că va trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot. Va fi al treilea Patriot pe care Germania l-a furnizat, fiecare sistem nou produs costând aproximativ 1,1 miliarde de dolari. Deși acesta este un progres, Zelenski a spus că au nevoie de 25 de sisteme Patriot fabricate în SUA.

La începutul războiului, armata Ucrainei a fost “inundată” de voluntari pregătiți să lupte pentru țara lor. După doi ani, imaginea este foarte diferită, Ucraina se confruntă cu o penurie de soldați. În decembrie, Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de încă 450.000 până la 500.000 de soldați pentru a rezista Rusiei în acest an. Deși de atunci a mai redus din acest număr, parlamentul Ucrainei a adoptat totuși o nouă lege de mobilizare, care încearcă să oblige mai mulți oameni să se înroleze. “Problema este că toți cei care au vrut să se înroleze probabil s-au înrolat deja”, notează reporterul de la The Guardian.

Proiectul de lege prevedea, inițial, o serie de sancțiuni, la care s-a renunțat între timp, din cauza reacției semnificative: “În conformitate cu reglementările anterioare, orice bărbat cu vârsta sub 27 de ani nu ar fi trimis în prima linie”, explică Dan. “Noua legislație va reduce vârsta la 25 de ani, deoarece trebuie să crească numărul de soldați.”

Situația precară a Ucrainei nu înseamnă însă neapărat că Rusia înregistrează victorii uriașe. Linia frontului nu s-a mișcat în mod semnificativ, iar Moscova se luptă cu propria sa mlaștină politică internă. “Viața în Harkov merge înainte. Străzile sunt aglomerate și majoritatea oamenilor își văd de treburile zilnice. Sunt rezistenți, dar războiul nu merge bine pentru Ucraina”. (sursa - theguardian.com/world/2024/)

Traducere și sinteză de Ileana Sandu

Lasă un comentariu