„Tradiții de pe Târnave și Hârtibaciu" - Biertan 2015

Distribuie pe:

La Biertan, județul Sibiu, a avut loc un Târg de produse și meșteșuguri locale din mediul rural, un proiect de parteneriat între cele trei GAL-uri (grupul de acțiune locală) din care fac parte: GAL - Dealurile Târnavelor cu sediul la Saschiz, GAL - Podișul Mediașului, și GAL - Microregiunea Hârtibaciului. Grupurile de acțiune locală sunt axate pe proiecte finanțate prin PNDR 2007-2013. Măsura 421 - Implementarea proiectelor de cooperare. Potrivit Florentinei Călugăr - director executiv în cadrul grupului de acțiune locală GAL, „Dealurile Târnavelor" Saschiz, scopul proiectului este punerea în valoare a patrimoniului local din cele trei Gal-uri: patrimoniul construit - arhitectură, patrimoniul natural, patrimoniul gastronomic și cel viu, din care fac parte meșteșugurile, tradițiile etc., socotite proiecte mici ca valoare, dar cu impact major asupra diferitelor activități, în special cel economic, social și cultural.

Programul întâlnirii de la Biertan este socotit al treilea eveniment de acest gen desfășurat pe parcursul primei jumătăți de an. Primul s-a desfășurat la Agnita, în aprilie a.c, al doilea la Dumbrăveni, la începutul lunii mai, iar cel de-al treilea în comuna Biertan, în perioada 23 -24 Mai, care a și închis șirul evenimentelor celor trei grupuri de acțiune locală.

În Gal-ul „Dealurile Târnavelor" sunt cuprinse opt comune din județul Mureș: Saschiz, Daneș, Vânători, Albești, Apold, Nadeș, la care li se alătură comunele Laslea și Biertan din județul Sibiu. La târgul de la Biertan s-au întâlnit producători, meșteșugari și antreprenori locali. Peste 30 de producători au avut standuri proprii cu produse tradiționale.

În prima zi, a avut loc o conferință pe tema Patrimoniului cultural, intitulată „Conservarea patrimoniului - soluție pentru dezvoltarea rurală" unde s-a făcut un apel la păstrarea moștenirilor locale, pornind de la înțelegerea sistemului turismului de factură rurală, ca factor viabil, ce poate influența dezvoltarea mediului de afaceri: formele de turism ce se practică în zonă, după experiența celor ce au obținut o anumită notorietate privind promovarea modelelor de bună practică, facilitarea schimbului de experiență în domeniul conservării și valorizării patrimoniului cultural local, aflarea căilor de acces ce pot influența domeniul dezvoltării turismului pe segmentul rural. Activități economice care se răsfrâng asupra întregii comunități. Din păcate mass-media nu e cuprinsă în proiect, promovarea și diseminarea fiind doar rezultatul anemic al afișelor, flayerelor, panourilor de prezentare, mapelor, și al unor înregistrări audio. Comunicatele de presă sunt destul de palide, probabil nu se dorește prea mult, de vreme ce ni s-a răspuns „că bugetul proiectului nu cuprinde sume pentru publicarea de articole", adică probabil să nu se cunoască pe ce mere și pere se concretizează banii alocați de la ministerele de resort sau Comunitatea Europeană. Cert, în comuna Saschiz, la nivel de Gal, la ora actuală sunt semnate un număr de 35 de contracte de finanțare a unor proiecte aflate în diferite stadii, răspândite în cele opt localități membre ce compun Gal-ul „Dealurile Târnavelor", începând de la instalarea tinerilor fermieri sau modernizare de exploatații agricole până la proiecte axate pe turism și agrement prin construirea de pensiuni agroturistice. Beneficiarii acestor proiecte în marea lor majoritate sunt tineri dornici să-și diversifice activitatea. Pentru ei turismul este o alternativă la activitatea de bază, agricultura. Agroturismul ca alternativă complementară are sorți de izbândă, pensiunile din mediul rural axate pe acest gen de turism sunt din ce în ce mai căutate atât de străini, cât și de români, acest lucru poate crea oportunități, o șansă de dezvoltare economică a localităților rurale.

Demn de remarcat a fost numărul mare de participanți la târgul din Biertan, marea majoritate tineri, în contextul depopulării satelor săsești, unde din păcate se accentuează lipsa locurilor de muncă și ca alternativă mulți aleg să plece în străinătate. Lucru îmbucurător în cazul de față sunt tinerii dornici în demararea unor activități meșteșugărești, axate pe microproducție alimentară, cum ar fi: produsele bio, gemurile, dulceața, plantele medicinale, produsele de panificație, și cele de origine animală, activități ce vizează și agroturismul aflat încă doar la început de drum. Standurile producătorilor locali, abundența și calitatea produselor dau speranță, căci majoritatea tinerilor implicați în astfel de afaceri au la bază o formare profesională bună, sunt bine motivați, ei încercând să îmbine acele formule benefice ce îi vor ajuta să răzbească în viață, împletind satisfacția lucrului bine făcut, utilul și plăcutul în dorința de reușită. Cert e că am văzut tineri receptivi, dornici să asimileze noi informații, dețin un bagaj de cunoștințe în diferite domenii, și așa cum spunea unul dintre organizatori „este ușor să lucrezi cu astfel de oameni", chiar dacă sunt agricultori, apicultori, cultivatori de legume, crescători de animale. Diversitatea muncii lor îi va ajuta prin aceste deschideri spre nou să vadă cu ușurință oportunitățile ivite într-o Europă tot mai globalizată, în care identitatea, obiceiurile, tradițiile, sunt tot mai greu de păstrat, dar încurajate. Toate acestea pot crea adevărate căi de comunicare, unde simplitatea, ospitalitatea, frumusețea interioară a oamenilor, alături de frumusețea peisajului, creează nebănuite căi de cunoaștere și apropiere, socotită o bineplăcută întrepătrundere între localnici și cei care le calcă pragul ca turiști. Sunt tineri ancorați în cotidian, buni cunoscători ai contextului social, înțeleg în ansamblu mediul în care locuiesc. Oameni pragmatici care se pliază din mers pe ceea ce cu adevărat duce spre realizarea împlinirilor, năzuințelor de mai bine ale fiecăruia dintre ei. O astfel de emulație nu este altceva decât fireasca ștafetă a schimbării între generații, apariția unor noi forme de organizare, iar constituirea grupurilor de acțiune locală, sunt socotite parteneriate publice private, pentru prima dată, la noi, în România. Acest lucru este prezumtiv realizabil datorită implementării politicii Comisiei Europene la nivel teritorial în care atât „publicul cât și privatul" într-o armonioasă conlucrare stau așezați la aceeași masă, creând mediul propice dialogului constructiv, oportunități realizabile, însușidu-și și gândind strategii de dezvoltare cu o viziune comună și dorința de a merge în aceeași direcție.

Bogatul program folcloric a întregit în mod armonios întâlnirea de la Biertan, cu o paradă a portului popular din cele trei Gal-uri, evoluția artistică pe scena instalată în centrul comunei, prezentarea de dansuri populare românești, săsești, țigănești, intercalate de grupuri vocale folclorice și interpreți de cânt doinit, precum și locul ales de a fi împreună, numărul mare de participanți au avut darul să picure în sufletul celor prezenți acel balsam de frumos, într-un loc în care, terasele dealurilor golașe ne mai amintesc despre o îndeletnicire a facerii vinului devenită o poveste uitată. 

Lasă un comentariu