Din ciclul „România fascinantă" „…România să fie bine şi tot românul să prospere!"

Distribuie pe:

Invitat special la unul din inutilele şi plicticoasele talk-show-uri în care, aproape tot timpul, se macină vorbe goale pe diverse teme, realizatorii vorbind mai mult decât oaspeţii, dl general Gabriel Oprea, ministru de Interne şi premier de ocazie, a „emanat" o serie de opinii şi reflecţii din gândirea, administrativă, ostăşească şi de partid a domniei sale.

Am aflat, cu multă uimire, că România este „un stat sigur, respectat de partenerii internaţionali". Mai ales, din punct de vedere al criminalităţii şi al drogurilor, suntem o ţară sigură, clasându-ne chiar printre primele şapte (de nu se ştie unde). Sigur, ca în orice stat sigur, se mai întâmplă lucruri neplăcute, ca de exemplu, violul de la Vaslui sau faptul că, anual 3.000 de români îşi pierd vieţile în accidente rutiere. Cazurile de viol creează „o mare sensibilitate în rândul societăţii", dar poliţia îşi face datoria. Oricum, „trebuie intervenit în forţă şi cu profesionalism". În materie de viol, trebuie întărită legislaţia. Am mai reţinut şi alte lucruri pe care nu le ştiam: că se impune construirea noului stat social şi este necesară o bună funcţionare a economiei. Interesul naţional trebuie să fie, nu-i aşa, firul roşu conducător al întregii activităţi a oamenilor muncii de la oraşe şi sate. Totul trebuie să aibă la bază interesul naţional. Acesta se deosebeşte de alte interese care nu au la bază interesul naţional. Interesul naţional înseamnă „siguranţă, securitate pentru România şi prosperitate". Este nevoie de o „renaştere naţională pe care să o facem!" Este nevoie de „un plan de ţară, este nevoie ca toate partidele să-şi strângă mâna într-un plan de ţară". (Bine, noi, copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri nu vom ajunge să trăim acest măreţ eveniment, în sensul că, până la „renaşterea naţională", vom fi dat, cu toţii, ortul popii. Dar, per ansamblu, ideea n-ar fi rea.) Justiţia nu trebuie să mai fie obstrucţionată de Parlament. Legile electorale trebuie să fie schimbate. Demnitarii şi bugetarii trebuie să fie bine plătiţi. Toată lumea, pe bază de consens, trebuie să susţină, nemijlocit, valorile României. Obligaţiile faţă de populaţie nu trebuie să ţină seama de interesele politice. Suntem o ţară europeană şi membră NATO. Partidele politice trebuie să pună umărul la construirea unui plan naţional care să aibă la bază siguranţa şi prosperitatea ţării. Rolul României în lume trebuie să crească, să se lărgească şi să se adâncească. Numărul morţilor de pe şosele trebuie să se reducă drastic.

Cam asta a comunicat, în esenţă, dl Oprea la televizor, cu determinare şi aplomb.

Să ne ierte duşmanii, dar, atâta gargară şi vorbărie goală pe centimetru pătrat de ecran n-am mai pomenit de pe vremea „trilateralelor" dlui Constantinescu şi a „tunelului cu luminiţă".

Într-o Românie care, pe lângă relele ştiute (corupţie, abuzuri, sărăcie etc.) se confruntă cu un val de violenţă şi agresivitate pe cale să scape (dacă deja n-a scăpat) de sub control, în care victime ale violurilor sunt copile de grădiniţă, în care poliţiştii sunt luaţi pe capota maşinii şi făcuţi terci de şoferii beţi, în care eşti luat la pumni fiindcă nu treci strada destul de repede - într-o astfel de Românie, parcă te-ai fi aşteptat să auzi ceva mai mult, mai serios şi mai consistent din gura ministrului de Interne. Or, ce concluzie putem noi ca să tragem? Că, vorba lui nenea Iancu Caragiale: „România să fie bine şi tot românul să prospere". Pe bază de consens naţional, fireşte.

Lasă un comentariu