Creşterile salariale - „darul otrăvit" al guvernanţilor

Distribuie pe:

În actuala situaţie de instabilitate economic şi politică pe care o traversează România, mărirea salariilor bugetarilor, aflată printre priorităţi pe agenda guvernării, este total inadecvată şi generatoare de consecinţe negative pe termen lung, a declarat, joi, 17 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul PNL de Mureş, Marius Paşcan. Iniţiativa Executivului în acest sens este caracterizată drept „o generozitate machiavelică, reprezentând darul otrăvit din perspectiva alegerilor locale, scrutin care preocupă cu disperare PSD. Sub şocul atâtor scandaluri de corupţie şi lovituri publice de imagine, colosul roşu trebuie să compenseze, încercând să recupereze procente electorale pierdute. De aceea, ne livrează calul troian al periculoasei şi închipuitei bunăstări salariale de peste noapte", este de părere senatorul. În opinia sa, economia nu este nicidecum consolidată, nefiind bazată pe mecanisme stabile, ci, dimpotrivă, se caracterizează prin fragilitate şi inconsecvenţă. Dincolo de prezentările „glorioase" şi de „viziunile rozalii", Guvernul trece sub tăcere faptul că România are, în 2015, cel mai mic nivel al investiţiilor din ultimii zece ani: „Chiar dacă statistic, în trimestrul al II-lea 2015, PIB-ul a crescut cu 3,2% faţă de trimestrul al II-lea din 2014, adevărul este că această creştere reprezintă doar 0,1% comparativ cu trimestrul I al acestui an (…). Oricum, se pare că nu prea contează pentru guvernanţi dezechilibrele pieţelor financiare europene, generate de periculoasa criză economică întrevăzută la orizontul Chinei, nici tăvălugul cotropitor al imigranţilor din Orient, care iau cu asalt şi fac praf porţile Europei, cu tot Schengen-ul ei simandicos, nici sărăcia agresivă care sufocă presant marea comunitate românească din Ucraina şi riscă să determine un exod către România. Nimic nu determină Guvernul Ponta la o elementară prudenţă", a comentat parlamentarul mureşean.

În altă ordine de idei, Marius Paşcan a menţionat că, într-o interpelare adresată ministrului Muncii, Rovana Plumb, a sesizat situaţia revoltătoare a persoanelor care, ajunse la sfârşitul carierei profesionale, îşi depun documentele necesare la casele de pensii şi au de aşteptat patru, cinci sau chiar şase luni până la procesarea datelor şi emiterea deciziei de pensionare, timp în care nu au niciun fel de venituri. „Nu este în regulă, după o viaţă de muncă, să aştepţi, fără niciun venit, chiar şi o jumătate de an pentru ca sistemul birocratic să-şi urmeze cursul. De ce îi condamnăm pe aceşti oameni demni de respect şi gratitudine la lipsă de venituri elementare existenţei şi la umilinţe? Din ce trăiesc oamenii aceştia, mai ales dacă pensionarul în cauză nu are în familie un alt membru cu venituri care să-i asigure resursele financiare necesare acestui interval?"

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii mass-media, senatorul a mai declarat că îl acuză public pe ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, de abuz în serviciu, de nerespectarea Constituţiei, lipsă de implicare şi de comunicare, sens în care se va adresa premierului Victor Ponta, solicitând demisia ministrului. În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Culturăşi Media din Senatul României, Marius Paşcan a depus mai multe interpelări vizând neajunsuri şi ilegalităţi în domeniu, neprimind nici un răspuns, deşi unele dintre sesizări au fost înregistrate încă din martie 2014, în situaţia în care, conform Regulamentului Senatului, obligaţia legală de a se răspunde acestor interpelări este prevăzută în termen de 15 zile.

 

Lasă un comentariu