Doamna Primar Maria Precup - o doamnă a politicii mureșene

Distribuie pe:

- Dvs., prin exemplul personal și dăruirea de bun gospodar, ați reușit performanța de a câștiga încrederea con-cetățenilor din municipiul Reghin. Vă rog să faceți o scurtă prezentare a evoluției dvs. din punct de vedere politic.

- Am intrat în politică oarecum fără să îmi doresc acest lucru. A fost o conjunctură în urma căreia am ajuns în organizația PSD Reghin, iar liderul de la județ din acea vreme, dl Ovidiu NATEA, a văzut un om cu potențial în mine și restul e istorie. În anii de când sunt la conducerea acestei organizații am reușit să fim o familie: cu tineri și bătrâni, oameni din toate categoriile sociale, care au aceleași crezuri și se ghidează după aceleași valori. Evoluția a fost una clădită pas cu pas cu multă muncă și dedicație, cu eșecuri din care am avut de învățat pentru că așa cum se spune ,,Adevărata tragedie este să trăiești experiența și să nu înțelegi semnificația ei". Am învățat așadar, am muncit și iar am muncit până când a venit și reușita.

Cu ajutorul organizației sunt astăzi la al doilea mandat de primar, după ce am fost pentru un mandat viceprimar. Deci această performanță de care vorbiți dvs., a fost și este, în fiecare zi, un efort de echipă.

- Ați avut vreodată dificultăți în viață sau în carieră pentru că sunteți femeie?

- Cu siguranță. Au fost aceleași dificultăți pe care le întâmpină orice altă femeie care încearcă să găsească un echilibru între viața de familie și carieră. Nu știu dacă e cazul să vin aici cu exemplul personal. Fiecare dintre noi am avut, din păcate, genul acesta de bariere. Poate mai important de menționat aici e faptul că astăzi, în România, femeile încă înregis-trează o rată de ocupare mult mai mică decât bărbații, situându-se într-o poziție vulnerabilă pe piața muncii. Acest fapt este generat de o serie de factori ce vizează nivelul de educație, perioadele de întrerupere a carierei (ex. concediul de maternitate) care fac extrem de sinuoasă reîntoarcerea în mediul profesional, insuficienta dezvoltare a facilităților de creștere și îngrijire a copilului, inadvertențele la nivel legislativ etc.

Pe de altă parte ideile și atitudinile preconcepute pe care o bună parte a populației încă le are în ceea ce privește femeia - și dau aici exemplul de zilele trecute în care un parlamentar european din Polonia a făcut niște aprecieri incalificabile la adresa femeilor, chiar de la tribuna Parlamentului European - toate acestea constituie motive reale de îngrijorare legate de aprecierea femeilor la justa lor valoare.

Și cred că ceea ce putem face noi, în special femeile care au ajuns prin forțele lor să fie într-o poziție cheie, este să conducem prin puterea exemplului și să fim la rândul nostru un sprijin real pentru alte femei care urmează același drum. Să fim alături de ele, să le ghidăm să fim un sprijin, nu o piedică și să înțelegem că atunci când reușim, reușim toate, iar atunci când ne încăpățânăm să ajutăm și rezultatul e că pierde una dintre noi, de fapt pierdem toate.

- Ce le doriți româncelor de 8 Martie?

-Le doresc să se respecte! În fiecare zi. Respectându-se ele pe ele, în primul rând, vor reuși să impună respect în rândul celor din jur: familie, prieteni, cunoscuți și necunoscuți. Le doresc să fie un exemplu pentru copiii lor. Și tot de 8 Martie, doresc taților de fete să aibă înțelepciunea să se comporte în fiecare zi cu mama copiilor lor exact așa cum își doresc ca într-o zi, un bărbat să se comporte cu fetele lor.

Și doresc tuturor, inclusiv mie, să nu uităm că fiecare dintre noi, prin exemplul personal, suntem, în fiecare zi, parte din schimbare, din evoluția societății noastre. Dacă va fi o schimbare pozitivă sau nu, ține doar de noi. Femeia trebuie sărbătorită în fiecare zi: cu flori, dar mai ales cu respect!

O primăvară excepțională tuturor!

- Cum arată Ziua de 8 Martie pentru dvs.?

- Vă spun cum mi-ar plăcea să arate: mi-ar plăcea să-i pot duce mamei mele un buchet de flori și să-i spun că o iubesc. Așa ar arăta ziua perfectă. Din păcate, nu mai pot să fac lucrul ăsta de mai bine de 20 de ani. Sunt însă o femeie fericită. Pentru că în fiecare an, de 8 Martie, doi oameni minunați - copii mei, mă sună să-mi spună că mă iubesc. Și asta e ziua perfectă pentru orice mamă.

 

Lasă un comentariu