Proiect: MEDICAMENTELE HOMEOPATE „NU AU EFECT ASUPRA SĂNĂTĂȚII!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, a fost depus spre dezbatere un proiect de modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul ca, pe toate ambalajele medicamentelor homeopate, să existe mențiunea că produsul respectiv nu are efecte asupra sănătății.

Specialiștii în homeopatie susțin că aceasta este o metodă de tratament, care întrebuințează doze foarte mici de medicamente care ar putea produce o boală analoagă bolii care se combate.

Homeopatia pretinde că stimulează tendința naturală de vindecare a organismului, folosind medicamente preparate din substanțe de origine minerală, vegetală și animală. Mecanismul de acțiune al remediilor homeopatice este energetic și nu biochimic, așa cum este cazul medicamentelor alopate.

Revenind la proiectul de act normativ, acesta prevede că „în cazul medicamentelor homeopate, la începutul rezumatului caracteristicilor produsului, se va menționa, vizibil și ușor de citit, următoarea atenționare: ACEST PRODUS NU ARE EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂȚII.

În plus, va fi interzisă inserarea unui text cu o dimensiune mai mare decât cea a avertismentului, cu excepția denumirii medicamentului.

Obligația de a înscrie avertismentul pe medicamentele homeopate va reveni companiilor care sunt autorizate să le pună pe piață".

În expunerea de motive, inițiatorii explică: „Homeopatia are la bază o filosofie medicală preștiințifică, chiar mistică, iar așa-zisele medicamente homeopate nu au nicio eficiență terapeutică pentru nicio afecțiune umană.

Orice efect favorabil al medicamentelor homeopate se datorează efectului placebo și nu există nicio dovadă că aceste produse ar avea vreun efect benefic, în schimb există dovezi că pot avea efecte dăunătoare, inclusiv prin întârzierea administrării terapiei convenționale pentru boala respectivă".

 

Lasă un comentariu