În primul trimestru din acest an, FORȚA DE MUNCĂ A FOST MAI SCUMPĂ CU APROAPE 13%

Distribuie pe:

Institutul Național de Statistică (INS) anunță că, după transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat (1 ianuarie 2018), cos-tul orar cu forța de muncă (adică sumele plătite de angajator) a crescut în primul trimestru al acestui an cu 12,72%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Pe principalele activități ale sectorului economic, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcții (19,06%), în activități de spectacole, culturale și recreative (13,97%), în informații și comunicații (13,91%), în hoteluri și restaurante (13,30%) și în tranzacții imobiliare (13,10%).

Sectoarele economice cu cele mai mici creșteri au fost intermedieri financiare și asigurări (3,03%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (4,84%).

Scăderea costului orar al forței de muncă s-a înregistrat doar în industria extractivă (-5,05%).

În sectorul bugetar, s-au înregistrat creșteri ale costului orar al forței de muncă după aplicarea prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învățământ cu 23,57%, în administrație publică cu 18,59% și în sănătate și asistență socială cu 14,01%",

se arată în raportul INS. 

Lasă un comentariu