„Dragă UNESCO, salvează Roșia Montană!"

Distribuie pe:

UNESCO declanșează noi proteste. Imediat după apariția acestei informații în spațiul public, pe rețelele de socializare a început organizarea de noi proteste.

„Între 24 iunie și 4 iulie 2018, la Bahrain, se decide dacă Roșia Montană intră pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia actualului Guvern de oprire a dosarului a fost luată fără nicio dezbatere publică sau anunț prealabil.

Din experiența celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roșiei Montane, știm ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere.

Am văzut în trecut ce se întâmplă în astfel de momente. În spatele ușilor închise, susținătorii proiectului minier se întâlnesc cu reprezentanții statului și le promit tot felul de beneficii, mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin legale. Singura noastră soluție este să fim uniți, să fim împreună și să ieșim în stradă!

Am reușit în 2013, vom reuși și acum! „Dear UNESCO, save Roșia Montană!" (Dragă UNESCO, salvează Roșia Montană!). Ne cerem scuze pentru poziția reprezentanților statului român, care v-au cerut retragerea dosarului. Acești guvernanți nu ne reprezintă și nu vorbesc în numele nostru!

Noi, semnatarii acestei scrisori, vă solicităm să păstrați dosarul Roșia Montană pe agenda Comitetului UNESCO și să nu amânați nicio secundă luarea unei decizii.

Sute de mii de cetățeni români își doresc salvarea patrimoniului de la Roșia Montană pentru generațiile viitoare. Am primit cu mare bucurie raportul de evaluare și recomandările ICOMOS. Spre deosebire de miniștrii din acest moment, noi ne respectăm istoria și patrimoniul și ne dorim Roșia Montană în UNESCO!", se arată în scrisoarea semnată de peste 3.000 de petiționari.

Reamintim că actualul Guvern PSD, condus de Viorica Dăncilă, a oprit procedura includerii Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, cererea de stopare a dosarului fiind făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO, prin intermediul Ministerului de Externe.

Decizia privind includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 24 iunie și 4 iulie, la Manama, în Bahrain.

Lasă un comentariu