GUVERNUL ROMÂNIEI, DAT ÎN JUDECATĂ PENTRU... EXCES DE MULTILINGVISM

Distribuie pe:

Árus Zsolt, președintele Fundației Szekler Monitor, a dat în judecată Guvernul României, pentru a demonstra că justiția românească este părtinitoare, informează agenția ungară de presă MTI. Motivul invocat de petent constă în faptul că, pe cărțile de identitate românești, denumirea țării apare în primul rând în limba franceză și doar apoi în limbile română și engleză, iar datele privind numele, cetățenia și domiciliul titularului sunt trecute în limbile română, franceză și engleză, una lângă cealaltă. În acest sens, reclamantul a solicitat premierului să inițieze o Hotărâre de Guvern pentru modificarea cărților de identitate, deoarece inscripțiile în limbi străine ce se regăsesc pe aceste documente nu sunt plasate sub cele în limba oficială a statului - româna. Potrivit reclamantului, această dispunere a inscripțiilor nu numai că este jignitoare la adresa limbii române, dar lasă impresia că și alte limbi ar avea statut de limbă oficială în România.

Or, susține Árus Zsolt, în urma unor acțiuni demarate de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), autoritățile locale din secuime au fost de nenumărate ori sancționate tocmai pentru că la inscripțiile de pe anumite instituții, cele în limba română nu au fost plasate în partea de sus, ci plăcuțele în diferite limbi au fost amplasate una lângă alta.

Președintele Fundației Szekler Monitor a relatat că, în cadrul cererii de chemare în judecată a folosit exact aceleași cuvinte și argumente, ca și cele pe care ADEC, care luptă împotriva inscripțiilor și simbolurilor maghiare, le-a folosit pentru a obiecta față de inscripțiile bilingve de pe instituții din secuime, argumente care au fost, de cele mai multe ori, convingătoare pentru instanțele de judecată.

Dacă instanța nu va obliga Guvernul României să schimbe modelul cărților de identitate, acest lucru ar dovedi faptul că judecă într-un mod părtinitor și că discriminează limba maghiară, a precizat Árus Zsolt, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu