ORBAN: AVEM PESTE 233 DE VOTURI PENTRU ÎNVESTIREA GUVERNULUI; CONTINUĂM DISCUȚIILE

Distribuie pe:

Președintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, a declarat miercuri că are asigurate peste 233 de voturi pentru învestirea Guvernului, dar că negocierile vor fi continuate până luni, pentru a convinge cât mai mulți parlamentari să voteze noul executiv și pentru a preveni “eventuale absențe sau dezertări”.

“Cu siguranță vom avea discuții până luni, la ora 14.00, și în timpul votului. Vom avea discuții în primul rând cu partenerii noștri. (...) Vom continua discuțiile cu toți ceilalți parlamentari care nu au susținut, în comisii sau în activitate, Guvernul, pentru a-i convinge că România are nevoie de un guvern competent, legitim, care să restabilească echilibrul și să refacă capacitatea administrativă a guvernului și a tuturor instituțiilor guvernamentale. (...) În momentul de față, nu ne lipsesc voturi. Sper să obținem cât mai multe voturi până luni. (...) Eu am încredere că vom avea majoritate, luni, în plen. Avem peste 233 de voturi. Vrem să convingem în continuare, ca să prevenim eventuale absențe sau dezertări, cum am mai avut în alte situații”, a spus Orban la Parlament.

El a fost întrebat cu privire la eventuale negocieri cu Pro România și schimbarea miniștrilor care au primit avize negative în comisiile parlamentare, context în care a invocat acordurile încheiate cu minoritățile, PMP, USR, UDMR și ALDE.

“Noi am încheiat acorduri politice cu partenerii noștri. (...) În aceste acorduri, condițiile care au fost negociate sunt de asemenea natură încât nu mai există posibilitatea să le schimbăm. Ca să schimbăm condițiile din acordurile politice ar trebui să aruncăm în aer toată construcția, să nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat față de niște parteneri loiali - USR, PMP, UDMR, ALDE, grupul minorităților - și nu putem face acest lucru, pentru că aceste grupuri parlamentare dețin, la ora actuală, 225 de parlamentari. Mai mult decât atât, unele dintre grupuri sunt în creștere, pentru că și la ALDE, și la PMP există independenți care își regândesc poziția și care, cel mai probabil, se vor poziționa alături de guvern. Eu îmi respect angajamentele față de partenerii instituționali. (...)

Reprezentanții formațiunilor partenere au votat în toate comisiile în favoarea candidaților propuși”, a răspuns Orban.

El a susținut că în comisiile parlamentare în care PSD are majoritate, miniștrii propuși au primit aviz negativ, acuzând faptul că a fost “o comandă politică” dată de acest partid, pentru respingerea candidaților. Candidații care nu au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate sunt: Florin Cîțu (Finanțe), Ion Ștefan (Dezvoltare) și Violeta Alexandru (Muncă).

“Faptul că au votat unul sau doi parlamentari de la Pro România, ceea ce nu mă miră în cazurile respective, nu a fost determinant”, a adăugat președintele PNL.

 

 

Lasă un comentariu