LICEUL TEHNOLOGIC “AUREL PERSU” DIN TÂRGU-MUREȘ, LA ANIVERSAREA A 70 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

Distribuie pe:

Liceul Tehnologic “Aurel Persu” din Târgu-Mureș a împlinit 70 de ani de la înființarea sa. Evenimentul a fost marcat pe măsură. Festivitatea a avut loc în Sala Festivă a Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuși”, liceu cunoscut cu denumirea de “Construcții”, deoarece, sala fiind mai mare, distanțarea fizică a participanților a fost mai bine respectată. În prezidiu au luat loc și au ținut alocuțiuni în legătură cu importanța învățământului dual, nume remarcabile ale învățământului mureșean: Sabin Gavril Pășcan, inspector școlar general; Antoniu Berar, inspector școlar general adjunct; Illes Ildiko, inspector școlar general adjunct; conferențiar universitar dr. Giordano Altarozzi, de la UMFTS Târgu-Mureș; lector universitar dr. Marius Pașcan, de la UMFST Târgu-Mureș; conferențiar dr. Mihaela Natea, de la UMFST Târgu-Mureș, și profesor dr. Gheorghe Ovidiu Czinka, de la Liceul Tehnologic “Aurel Persu” Târgu-Mureș. Vorbitorii în alocuțiunile lor au subliniat importanța liceelor duale, un termen nou introdus, care înseamnă că la absolvire, foștii elevi primesc pe lângă diploma de bacalaureat și pe cea de calificare într-o meserie practică. Chiar dacă, mai ales în perioada pe care o parcurgem, majoritatea este tentată să teoretizeze și să facă politică, meseriașii sunt cei aflați la mare căutare, fiindcă ei sunt cei care rezolvă la concret o problemă, fie că este vorba de mecanică auto, construcții, tâmplărie sau altele.

SURPRIZA MOMENTULUI

Surpriza momentului, la ceas aniversar al Liceului Tehnologic “Aurel Persu” din Târgu-Mureș, a fost oferită de profesorul dr. Gheorghe Ovidiu Czinka, autorul cărții intitulate “Liceul Tehnologic Aurel Persu, studiu monografic, 1951-2021”. Autorul acestei cărți, în cele 978 de pagini a cuprins tot ce a putut afla despre activitatea liceului, de la înființare și până în prezent. Această monografie a liceului este o inițiațivă inedită și totodată o provocare pentru alți profesori de istorie de la liceele la care predau ei. Frunzărind această carte, am remarcat că tirajul a fost de doar 40 de exemplare, deoarece, datorită costului, suportat din fondurile proprii ale autorului, nu și-a permis un tiraj mai mare pentru carte. Cu toate acestea, cartea a fost oferită de autor cu mare drag persoanelor care la festivitate au primit diplome aniversare.

DECLARAȚIE DE PRESĂ

Prof.dr. Gheorghe Ovidiu Czinka, Liceul Tehnologic “Aurel Persu”, Târgu-Mureș: “Ideea acestei lucrări monografice a fost din prima zi în care am călcat în pragul acestei școli, în toamna anului 2011. Dar eram și student în anul IV. Am urmat apoi masteratul și doctoratul. Nu aveam prea mult timp disponibil. Mă ocupam și de activitatea didactică. Însă, în momentul când s-a decretat starea de urgență în anul trecut, datorită pandemiei, m-am dus la școală cu acordul domnului director Constantin Bogoșel, am început să caut prin arhiva școlii, să aleg documente, să le sortez, am făcut cercetări la Arhivele Naționale și în cele din urmă, începând cu luna mai 2020, am început să pun pe hârtie toate documentele pe care să le văd, să le interpretez, să le prelucrez, să le fotografiez. Timp de un an de zile am lucrat la acest volum, cred, unic în România, fiindcă am cuprins în carte toți elevii din clase, un număr de 31.646 de elevi care au fost înmatriculați între anii 1951 până în 2021. La fel și cadrele didactice care au predat în școală, în număr de 1.048, și am reconstituit și cele 1.032 de clase care au fost până acum. A fost o muncă titanică, prin faptul că multe documente au fost clasate și au trebuit reconstituite din dosare, dar în final a ajuns la tipar o lucrare de 978 de pagini, cu o bibliografie mai mult de 27 de pagini. Mai mult ca teza mea de doctorat. Cartea a fost tipărită la Tipografia Cromatic din Târgu-Mureș. Mulțumesc domnului Ormenișan pentru ajutorul său. Cartea are și 280 de pagini în culori. A fost un preț pe exemplar, pot spune, exorbitant, dar Primăria nu ne-a sponsorizat. Totul a fost plătit de mine, de autor”.

Moderatorul evenimentului a fost profesorul Constantin Bogoșel, directorul Liceului Tehnologic “Aurel Persu” din Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu