PESTE 250 DE MANIFESTANȚI ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA AU FOST ARESTAȚI

Distribuie pe:

Peste 250 de persoane care manifestau duminică împotriva intervenției militare ruse din Ucraina au fost arestate în Rusia, potrivit unei organizații neguvernamentale, informează AFP.

“Cel puțin 268 de persoane au fost deja arestate în 23 de orașe”, a transmis pe site-ul său OVD-Info, un ONG specializat în urmărirea manifestațiilor.

Jurnaliști ai AFP au văzut cum mai mulți manifestanți au fost arestați la Moscova și la Sankt-Petersburg, al doilea oraș al țării.

La Moscova, câteva zeci de persoane au sfidat interdicția de a manifesta și s-au adunat în apropierea Kremlinului. Cel puțin 30 de manifestanți și un jurnalist au fost reținuți de polițiști, potrivit AFP.

“Pace în lume!”, scanda o femeie în timp ce era dusă cu forța de doi agenți de poliție.

Mai mulți polițiști aveau inscripționată litera “Z” pe cască, un semn de recunoaștere care exprimă sprijinul pentru soldații ruși desfășurați în Ucraina.

La Sankt-Petersburg, unde numeroase autocare cu polițiști puteau fi văzute în centru, manifestanții încercau să fie discreți.

Kristina, o tânără de 20 de ani, a ieșit îmbrăcată cu o geacă albastră și cu o pălărie galbenă, culorile drapelului ucrainean.

“Bineînțeles că ne este frică să ieșim (la manifestații). Toată lumea este reținută (de poliție), mai mulți dintre prietenii mei au fost arestați, alții au fost concediați de la universitate”, a spus ea pentru AFP.

“M-am îmbrăcat în culorile Ucrainei și stau aici. Pentru a protesta, într-un fel sau altul”, a adăugat ea.

“Sunteți cu toții trădători, ar trebui să fiți arestați”, le-a spus o trecătoare în jur DE 60 de ani.

De altfel, mai mulți manifestanți și câțiva jurnaliști au fost reținuți de poliție, potrivit AFP.

În ciuda interdicției, în fiecare zi se adună manifestanți în Rusia pentru a denunța intervenția militară în Ucraina. Deși sunt limitate, simpla organizare a acestor adunări este notabilă, dată fiind puterea represiunii.

Cei care manifestează se expun sistematic la amenzi, chiar la detenție. Duminica trecută, peste 5.000 de manifestanți au fost arestați.

În total, peste 14.100 de manifestanți au fost arestați de la începutul atacului Rusiei din Ucraina, la 24 februarie, conform OVD-Info. (Agerpres)

RĂMĂȘIȚE ALE UNEI BOMBE AERIENE AU FOST GĂSITE ÎN DRONA CARE S-A PRĂBUȘIT LA ZAGREB

În drona care s-a prăbușit joi seara în sud-vestul Zagrebului au fost găsite rămășițe ale unei bombe aeriene, a relevat duminică ministrul croat al apărării, Mario Banozic, transmite HINA.

“Au fost găsite urme ale unui dispozitiv exploziv, ceea ce indică faptul că nu era o dronă de recunoaștere. Am găsit părți ale unei bombe aeriene”, a declarat Banozic reporterilor, la locul prăbușirii, după ce partea principală a dronei a fost scoasă din pământ.

El a precizat că este vorba despre un vehicul aerian fără pilot de fabricație sovietică, dar că încă nu este clar dacă a venit din partea Rusiei sau a Ucrainei.

“Vom putea spune care a fost scopul său doar după o analiză. Acest tip de bombă a fost folosit de avioane”, a adăugat el.

Banožiæ a dat asigurări că zona din jurul craterului este acum sigură și că nu există substanțe explozive acolo.

Serviciul de seismologie din Croația a comunicat sâmbătă că seismografele sale au înregistrat impactul unui obiect zburător în zona Jarun din sud-vestul Zagrebului, joi, la ora 23.01:49.

Drona a căzut la aproximativ 50 de metri de un cămin studențesc, dar nimeni nu a fost rănit. Aproximativ 40 de mașini aflate într-o parcare din apropiere au fost avariate.

Dispozitivul s-a prăbușit în Croația după ce a survolat România și Ungaria.

“Se va face o analiză detaliată cu aliații noștri din NATO pentru a vedea ce s-a întâmplat. Bineînțeles, nu suntem mulțumiți de reacția țărilor vecine care au observat obiectul zburător mult mai devreme, fără a reacționa. Dacă ar fi fost detectat la timp, nu am fi fost astăzi aici”, a declarat Banozic.

Ministrul croat al apărării a menționat că a vorbit duminică dimineață cu omologii săi din Ungaria și România și așteaptă un răspuns după ce aceștia i-au spus că evaluează datele disponibile pentru a vedea ce s-a întâmplat cu exactitate. (Agerpres)

OPTZECI ȘI UNA DE PERSOANE EXECUTATE ÎNTR-O SINGURĂ ZI PENTRU INFRACȚIUNI LEGATE DE “TERORISM”

Arabia Saudită a anunțat sâmbătă că a executat într-o singură zi 81 de persoane acuzate de infracțiuni legate de “terorism”, un record care depășește numărul total de condamnări la moarte în 2021 în țară, informează agenția de presă oficială SPA, relatează AFP.

Persoanele executate - 73 de saudiți, șapte yemeniți și un sirian - sunt acuzați de apartenență la mai multe grupuri “teroriste”, între care organizația jihadistă Statul Islamic, Al-Qaeda și rebelii houthi în Yemen, adaugă SPA.

Potrivit agenției, acestea au încercat să incite la mai multe atacuri în regat, în special împotriva locurilor de cult, clădirilor guvernamentale, precum și a “instalațiilor vitale pentru economia țării”. Ele sunt de asemenea acuzate că au încercat să ucidă membri ai forțelor de ordine și să introducă clandestin arme în regat.

Tot potrivit SPA, fiecare dintre cei vinovați a fost “condamnat de tribunale saudite în urma unor procese supervizate de 13 judecători”.

Arabia Saudită are una dintre cele mai rate ale execuțiilor din lume, cu 69 de condamnări la moarte în 2021, potrivit unul bilanț al AFP care pleacă de la declarații oficiale. (Agerpres)

Lasă un comentariu