Cum putem avea apă ieftină...

Distribuie pe:

Principalul cost prin care crește prețul apei este energia electrică pentru pompare.

Este normal să consumăm energie electrică dacă pompăm apa de la vale la deal. Înainte de revoluție am participat la un proiect mare de aducțiune apă la hidrocentrala de la Răstolița, valea Mureșului, și la microhidrocentralele de pe valea Gurghiului.

De când mă știu, apa curge la vale GRATIS și apa de munte este mai bună decât apa în care se deversează toate reziduurile din stațiile de epurare și gospodării cu grajduri de animale.

Diferența de nivel de la Răstolița la Târgu Mureș este de 250 metri, iar la Reghin este de 180 metri.

De la Lăpușna, unde avem una dintre microhidrocentralele la construcția căreia am fost implicat și am răspuns de realizarea ei ca și la celelalte 11 microhidrocentrale, diferența este de 500 metri la Reghin și 580 metri la Târgu Mureș. Socotiți că 10 metri coloană de apă este o atmosferă (bar).

La acea vreme, toate conductele de aducțiune erau din oțel, mult mai scumpe decât acum, când avem varianta poliamidă (plastic) adusă în colac.

Apa de după generatoarele de energie electrică de la hidrocentrale este cea mai curată apă posibil, deoarece stă foarte mult la decantare în bazinul de acumulare. Partea de sterilizare de bacterii și microorganisme se face cu purificator cu ultraviolete instalat pe conducta de aducțiune, evitând astfel clorinarea care face apa de rețea nepotabilă deoarece clorul care este folosit de uzinele de apă pentru omorârea bacteriilor și microorganismelor este cancerigen. Prin această metodă se poate renunța la uzinele de apă care sunt mari consumatoare de energie și fac apa scumpă.

Asta cred că ar trebui făcut pentru dezvoltare durabilă pe fonduri europene și am avea APĂ IEFTINĂ și de CALITATE.

Radu Pescar, consilier municipal Târgu Mureș

Lasă un comentariu