Mizerabilii: Austria și Olanda au pus talpă României! Rămânem la gardul Europei

Distribuie pe:

Istoria încercărilor României de a adera la Spațiul Schengen. Ce beneficii ar fi adus aderarea noastră. Istoricul Schengen. Reacțiile președinților partidelor parlamentare

după aflarea rezultatului votului din Consiliul JAI.

IERI, ÎN CONSILIUL JUSTIȚIE ȘI AFACERI INTERNE (JAI), AUSTRIA ȘI OLANDA AU VOTAT ÎMPOTRIVA ADERĂRII ROMÂNIEI LA SCHENGEN

Austria a anunțat prin vocea ministrului de interne Gerhard Kraner, ieri dimineață, înainte de lucrările Consiliului JAI, că va vota împotriva aderării României și Bulgariei. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria au fost propuse la pachet, iar Olanda, care s-a declarat de acord cu aderarea României, era împotriva Bulgariei. Cert este că a fost vorba despre un vot pur politic bazat pe anumite interese economice majore din partea celor două țări, în special a Austriei, un vot nejustificat din punct de vedere tehnic. Se pare că România mai are de așteptat cu toate că a beneficiat de sprijinul unor țări precum Germania sau Franța. Croația a primit undă verde pentru aderarea la Spațiul Schengen cu începere de la 1 ianuarie 2023.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS: “ROMÂNIA MERITA SĂ PRIMEASCĂ UN VOT FAVORABIL”

“Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europeană, de care avem atât de multă nevoie, mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre.

Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici!”

Lasă un comentariu