Ceremonia de comemorare a eroului maior post-mortem Tiberius Petre

Distribuie pe:

Oficialităţile mureşene l-au comemorat miercuri, 11 noiembrie 2015, la Cimitirul Eroilor din Târgu-Mureş, pe eroul maior post-mortem Tiberius Petre, cu ocazia Zilei Veteranilor, instituită pentru a cinsti eroii Armatei României căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.

Prezentăm mai jos alocuţiunea rostită cu acest prilej de către prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga:

„Preacucernice părinte, domnilor comandanţi, doamnelor şi domnilor!

Ne-am strâns astăzi aici pentru o pioasă aducere-aminte a celui care a fost Tiberius Petre, un militar care a demonstrat, prin fapte, că România are capacitatea să acţioneze oriunde este nevoie, alături de aliaţii săi, pentru asigurarea păcii şi stabilităţii în întreaga lume.

Tiberius Petre, la acea dată căpitan în cadrul Batalionului de Operaţii Speciale «Vulturii» din Târgu-Mureş, este, cronologic, cel de al zecelea militar român căzut în luptele angajate cu forţele inamice în teatrele de operaţii.

Ziua de 3 aprilie 2009, când acesta a murit, la datorie în Afganistan, rămâne, pentru forţele armate mureşene, dar şi pentru familia sa şi întreaga Românie, una sumbră.

Pentru excepţionalul exemplu de eroism dovedit în luptă, Tiberius Petre a fost înaintat în gradul de maior post-mortem şi i s-a conferit, de către Preşedinţie, Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler, cu însemn de război.

În acest an, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, îi va decerna, post mortem, «Fibula de la Suseni», cea mai înaltă distincţie a judeţului.

Vă îndemn să ne înclinăm cu respect în faţa memoriei lui, dar şi a tuturor militarilor din structurile forţelor pentru operaţii speciale şi din celelalte arme şi specialităţi militare, căzuţi pe câmpul de luptă. Dumnezeu să-i odihnească în pace!"

 

Lasă un comentariu