Gheorghe Nicolae Şincan, „Dureri nespovedite"

Distribuie pe:

„Carte*) de folos, de la cap la coadă sau de la coadă la cap, cu tâlcuri şi îndemn la reflecţie, ce poate fi citită aproape de către oricine şi în orice împrejurări" - iată un slogan promoţional demn de cei mai versaţi specialişti în promovare, marketing. Sunt în acest slogan de toate - şi umor şi ironie şi tentaţii şi ademeniri şi un veritabil îndemn la lectură, după atât de cunoscutele vorbe cronicăreşti, conform cărora „nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor".

Autorul lasă libertate totală cititorului, nu-i impune o anume succesiune a textelor, fiecare povestire putând fi citită de sine stătător, „de la cap la coadă sau de la coadă la cap", dar îi oferă lectorului şi garanţia unei adresabilităţi fără frontiere de vârstă, ori de nivel de educaţie - „poate fi citită de aproape oricine". Mai mult, oferta autorului demitizează un anume „protocol", „ritual" de lectură, cartea putând fi citită „în orice împrejurări"!

Până la urmă, tâlcul este unul de îndemn la reflecţie, pentru că autorul reconfigurează semnificaţia lecturii, readucând-o în permanenţa vieţii cotidiene, ca ofertă şi beneficii totale.

Gheorghe Nicolae Şincan, preotul şi dascălul de suflete, nu face decât să-şi continue un program nedeclarat dar uşor de detectat după cărţile publicate până acum. El aduce bucuria lecturii în proximitatea credinţei, ca parte integrantă a unui „arsenal" de formare a conştiinţei religioase, a omului care şi-l asumă pe Dumnezeu ca Tată Ceresc.

Cunoaşterea acestei dimensiuni existenţiale exclude însă încrâncenarea, habotnicia, deschizând poarta firescului, într-un orizont al seninătăţii.

Povestirile pr. Gheorghe Nicolae Şincan nu propun canoane de lectură, ci lasă înţelesurile în seama cititorului, care să adapteze nevoilor lui semnificaţiile, pe care să le deschidă cu cheia propriilor capacităţi morale şi religioase. Interesant este şi sensul pe care-l propune autorul: dinspre profan spre sacru şi prin profan spre sacru.

De aceea nu mai surprinde anecdoticul cel de toate zilele, care induce poziţionare religioasă, atitudine morală faţă de răul/relele lumii.

Învăţături religioase de mare substanţă sunt trans-mise prin cele mai accesibile mijloace, prin mecanisme subsidiare.

Abilitatea de a pune în pagină idei de către Gheorghe Nicolae Şincan ne consolidează convingerea că autorul a înţeles rosturile propriei vocaţii şi misiunii sale.

Încet dar sigur, Gheorghe Nicolae Şincan se impune ca un autor de carte religioasă de impact, unul care merge pe drumul bătătorit de sfinţii părinţi, pentru a fi luminător în dreapta şi adevărata credinţă.

 

*) Gheorghe Nicolae Şincan, „Dureri nespovedite", Editura vatra veche 2016 

Lasă un comentariu