SĂ SCHIMBĂM, ACUM, LEGEA ALEGERILOR LOCALE!

Distribuie pe:

Scrutinul care tocmai s-a încheiat a demonstrat că actuala Lege pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale conţine o serie de prevederi care produc distorsiuni grave în reprezentarea cetăţenilor, anume:

1. Alegerea într-un singur tur a primarilor a permis desemnarea unor primari susţinuţi de părţi reduse ale electoratului, deci cu legitimitate scăzută, şi a favorizat primarii aflaţi în funcţie precum şi grupurile etnice.

2. Pragul electoral de 5% a împiedicat intrarea în consilii judeţene şi locale a unor formaţiuni care au obţinut un număr de voturi egal sau mai mare cu cel necesar obţinerii a două sau trei mandate, calculat împărţind numărul total de voturi valide la numărul de mandate.

3. Numărul exagerat de semnături prevăzut de lege pentru depunerea candidaturilor a dus la situaţii aberante, de genul celei în care într-o comună cu 108 locuitori au trebuit depuse 100 de semnături de susţinere. În peste 1.300 de circumscripţii numărul de semnături necesare depăşeşte 5% din numărul de alegători, procentul depăşind 10% în 226 de localităţi.

Într-un stat democratic, legile sunt schimbate în Parlament. De aceea, organizaţiile semnatare vor iniţia, în perioada imediat următoare, consultări cu reprezentanţii partidelor parlamentare, solicitându-le modificarea de urgenţă a Legii 115/2015 în cele trei puncte enunţate. Alegătorii vor trebui să ştie, la alegerile parlamentare din toamnă, care sunt acele partide care se opun adoptării unor legi cu adevărat democratice şi să ţină cont de asta, atunci când vor lua decizia de vot. Legea trebuie modificată ACUM - altfel, peste trei ani, vom constata din nou că e prea târziu. Pentru asta, avem nevoie de o mobilizare exemplară a societăţii civile.

Lasă un comentariu