Eveniment istoric!

Distribuie pe:

Optimismul exagerat al unora că, după referendum, Marea Britanie va rămâne, în continuare, în Uniunea Europeană, a fost umbrit de o mare dezamăgire! Englezii au votat părăsirea UE! O Europă în care, după unele calcule, în ultimii ani au intrat 30 de milioane de străini. Iar Europa, putem spune că s-a schimbat într-o singură zi, cea de 24 iunie 2016! De Sânzienele româneşti!

Aşadar, perfidul Albion, cu toate că Londra a fost, la vot, 60% pentru a rămâne, s-a rupt de Uniunea Europeană, o Europă oarecum în derivă, după această decizie engleză. Într-un fel, din păcate, este o despărţire cu scandal, deoarece un contributor important la bugetul Uniunii pleacă, iritându-i pe liderii UE. Lideri care, supăraţi, doresc „un divorţ cât mai rapid"!

Mulţi se întreabă, printre ei aflându-se şi analişti politici de renume, ce i-a determinat pe englezi, popor cu o cultură poli-tică solidă, să facă acest surprinzător pas? Să fi fost, cumva, hotărâtoare - se întreabă unii - acea dorinţă a britanicilor de „câştigare a independenţei", un exagerat orgoliu englez? Mai ales, pentru a se debarasa de presiunea Germaniei, duşman în cel de-Al Doilea Război Mondial? Că englezilor Berlinul nu le place este cât se poate de clar. Sunt răni mai vechi, după cum se vede, şi există, totuşi, în cazul lor, al englezilor, o nemulţumire greu de ascuns. Este, într-un fel, aşadar, şi o „răzbunare a trecutului". Ciudat lucru! Iată că, în Anglia, a învins demagogia unui penibil ins, europarlamentar britanic.

După acest neaşteptat gest al Angliei, multe sunt şi întrebările care se pun. În noua situaţie, oare cât va mai exista UE? Oare nu se gândesc şi mai-marii altor state să propună ca ţările lor să iasă din UE? În Olanda şi Franţa, de exemplu, se vântură tot mai des această idee. Vor reîncepe tendinţele lor autonomiste catalanii din Spania, mergând până la o despărţire totală de Madrid? Vor resimţi românii votul englezilor? Nu înseamnă această rupere de UE o îngrijorare firească pentru românii din Anglia? Vor fi reintroduse vizele? Putem chiar să ne întrebăm: îi doare, oare, pe englezi de noi? De noi, românii, trădaţi de ei, la Yalta, făcându-i voia lui Stalin, deşi România era cea de-a patra ţară contribuitoare în cel de-Al Doilea Război Mondial, contra Germaniei naziste, după întoarcerea armelor. Din păcate, atunci, la Yalta, Churchill, care declara că: „În politică, nu există sentimente, ci numai interese!", ne-a pus în palma bolşevicilor, supuşi Kremlinului şi sub cizmă sovietică, vreme de 50 de ani. Oare ce referendum mai urmează? Şi unde? Cine va mai ieşi din UE? Au rămas 27 de ţări! Scoţia şi Irlanda de Nord declară că, totuşi, vor rămâne în UE. Deocamdată, panică şi derută pentru românii care lucrează în Anglia! Dar nici linişte nu-i prin Albion! Unda de şoc a BREXIT-ului a divizat Anglia, britanicii, până acum 2.800.000, cerând repetarea scrutinului, un alt referendum pentru revenirea în UE!

Principii dezintegratoare au dus la acest vot al rupturii Angliei de UE. S-a creat deja, un precedent! Primul ministru britanic David Cameron declară că se va retrage după acest referendum, considerat, în cazul lui, un eşec răsunător. Ţarul Putin este rezervat, Trump, candidat la preşedinţia SUA, se declară încântat de votul englezilor, cancelarul Angela Merkel este dezamăgită. Fiecare, bineînţeles, cu interesele lui.

Ce va mai fi? Dacă vom trăi, vom vedea!

Lasă un comentariu