Vernisajul Taberei de pictură pe sticlă de la Sângeorgiu de Mureș

Distribuie pe:

Prin diverse metode omul încearcă să fie cât mai aproape de Dumnezeu, încearcă să își arate iubirea, să deslușească învățăminte ale trecutului, dar și sensurile vieții. Pictând icoane, omul dorește să indice ceva real, adevărat, puternic, semnificativ pentru cei care sunt receptivi la ceea ce transmite: credința. Pictând icoane, omul îl are alături pe Dumnezeu și, inspirat, creează nu doar pentru sine, ci și pentru sufletul semenilor. Tabăra de pictură pe sticlă din Sângeorgiu de Mureș, desfășurată, parcă, pentru a desăvârși învățăturile Psalmului 2:11, „Slujiți Domnului cu frică și bucurați-vă, tremurând", a avut vernisajul, în data de 9 iulie, la Căminul Cultural din comună, unde au putut fi sfințite și admirate icoanele.

Invitații speciali - maestrul muzeograf Vasile Mureșan, domnii Lajos Baricz, Iuliu Cenan, Valer Sicean, consilierul local Zaharie Fărcaș și inspector școlar Constantin Bogoșel - au apreciat munca depusă de pictorii iconari, l-au felicitat pe domnul Ilarie Gheorghe Opriș, președinte al Asociației Culturale „Sfântul Gheorghe", cu ocazia zilei de naștere, pentru intensa activitate, pentru pasiunea cu care susține tineretul în demersul cultural, dedicându-se acestei misiuni cu seriozitate și devotament. Horațiu Călugăr, prezent în cadrul vernisajului cu o impresionantă expoziție personală de icoane pictate pe sticlă, a fost felicitat de doamna Maria Pârvu Kulcsar, îndrumătoare profesionistă, care a coordonat întreaga activitate desfășurată în cadrul taberei, mândră că un fost elev al dânsei a atins asemenea performanțe.

Pictorii iconari Claudia Bărăian, Eugen Bărăian, Susana Bocretaș, Andreea Bodan, Horațiu Călugăr, Margit Fabian, Klara Karp, Maria Pârvu Kulcsar, Julia Magyari, Imola Manea, Maria Mera, Diana Moca, Sofia Neagoi, Adriana Neghirla, Veta Pașcu, Klara Pădurean, Violeta Petică, Dorina Sermășan, Giulia Sermășan, Cornel Turcu și Zsuzsa Veress au folosit acorduri cromatice, simetrie compozițională, culori calde, armonios îmbinate, pentru a evidenția imaginile sacre ale sfinților. Rezultatul muncii lor a stârnit emoții, sentimente de siguranță sentimente care dau consistență realității și care ne dau certitudinea că, fără Dumnezeu, suntem niște copii pierduți.

Reprezentantul Asociației Culturale „Sfântul Gheorghe", domnul Ilarie Gheorghe Opriș, reprezentantul Primăriei Sângeorgiu de Mureș, primarul Szabolcs Sofalvy, reprezentantul Parohiei Ortodoxe din localitate, părintele Eugen Bărăian, și consilierul local Zaharie Fărcaș, printr-o frumoasă colaborare, au realizat această Tabără de pictură pe sticlă din dorința de a duce mai departe tradiția, de a uni oameni și religii diferite.

Icoana, intermediar în regăsirea personală, în regăsirea cu ajutorul lui Dumnezeu, ne ajută să îl aducem pe Dumnezeu mai aproape de noi, ne ajută să ne pregătim sufletele pentru experiențe religioase. A picta icone nu este un simplu act de creație, deoarece necesită credință, necesită o stare spirituală specială, putere și tărie. Ne bucurăm de aceste realizări, le dorim ca Tabăra de pictură pe sticlă de la Sângeorgiu de Mureș să își continue tradiția. Felicitări!!!

 

Lasă un comentariu