Hipoterapia - metodă utilizată cu succes, în cadrul Centrului „Perseverenţa"

Distribuie pe:

Ce este hipoterapia?

Hipoterapia este o activitate de terapie individuală pentru persoane cu dizabilităţi fizice, psihice şi mentale. Este o terapie noninvazivă, agreată în special de copii, deoarece aceştia o percep ca pe un joc. Activitatea terapeutică este efectuată de un terapeut ocupaţional, kinetoterapeut sau logoped, împreună cu dresorul calului. În timpul activităţii, terapeutul intervine asupra beneficiarului prin corectarea posturilor deficitare, stimularea de noi mişcări şi comportamente adecvate. Temperamentul calului este foarte important în atingerea scopurilor propuse de terapeut. Animalul trebuie să fie blând şi previzibil.

Obiectivele şi beneficiile hipoterapiei

Obiectivele hipoterapiei sunt îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, a cogniţiei, a coordonării, menţinerea atenţiei. În cazul copiilor cu dizabilităţi severe şi multiple o astfel de terapie poate dura mai mulţi ani. Dacă copilul colaborează bine şi poate fi independent pe cal, se poate trece la călărie adaptată, care este o activitate individuală sau de grup, ţinută de un instructor de călărie, cu obiective fundamental diferite de cele ale hipoterapiei.

În terapia cu caii, găsim trei subcategorii: hipoterapia, psihoterapia asistată de cal şi pedagogia asistată de cal. Psihoterapia şi pedagogia cu caii utilizează animalul pe post de ajutor, asistent al terapeutului în deschiderea, socializarea şi educarea copiilor.

Din punct de vedere kinetic, hipoterapia îmbunătăţeşte tonusul muscular prin corectarea exceselor, atât hipertonia cât şi hipotonia musculară, creşterea sentimentului de mişcare (senzo-motor), îmbunătăţirea orientării în spaţiu, dezvoltare corporală armonioasă, îmbunătăţirea coordonărilor şi a echilibrului, creşterea controlului capului şi al trunchiului.

Parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, pentru susţinerea activităţilor de hipoterapie

Date fiind beneficiile, Centrul de zi de recuperare şi îngrijire „Perseverenţa" a optat de mai mulţi ani pentru introducerea hipoterapiei în activităţile de vară ale copiilor. Astfel, începând din anul 2013, în fiecare an, între lunile mai şi octombrie toţi copiii din centrul de zi participă săptămânal la activităţi de hipoterapie datorită sprijinului financiar al Consiliului Judeţean Mureş.

Persoane de contact:

Vargancsik Iringó - Director program, 0722-54.02.55 Kiss Zsuzsanna - Kinetoterapeut, 0772-05.89.12 office@alphatransilvana.ro, perseverenta@alphatransilvana.ro

 

Lasă un comentariu