Aglomerație mare la Penitenciarul din Târgu-Mureș!

Distribuie pe:

Penitenciarul din Târgu-Mureș se situează pe locul al doilea pe plan național în ce privește indicele de ocupare (211,59%), după cel din Satu Mare (indice de ocupare 218,30%).

Potrivit unui comunicat dat publicității la mijlocul acestei săptămâni de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), peste 3.700 de deținuți ar putea fi eliberați în baza criteriilor prevăzute de proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse. Din analiza efectivelor de deținuți întocmită de ANP rezultă următoarea situație: 1.625 persoane condamnate la pedeapsa închisorii de până la 5 ani inclusiv; 856 persoane condamnate la pedeapsa închisorii, care au împlinit vârsta de 60 de ani; 14 femei însărcinate; 1.213 persoane care au în întreținere minori cu vârsta de până la 5 ani; 26 de persoane diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale, din care 9 se află în custodia unităților penitenciare, iar restul beneficiază de întreruperea executării pedepsei privative de libertate.

În document se mai precizează că o situație finală va putea fi realizată doar după analiza efectivă a dosarelor individuale în comisiile de specialitate și după aprobarea proiectului ordonanței de urgență.

Potrivit sursei citate, la data de 17 ianuarie, în penitenciarele din România se aflau 27.559 de deținuți, în condițiile în care există 18.985 de locuri de cazare, capacitatea legală de deținere fiind de patru metri pătrați pentru fiecare deținut. În aceste condiții, indicele de ocupare este de 145,16%, existând un deficit de 8.574 locuri.

ANP, citată de Agerpres, mai precizează că, în perioada 2011-2016, au fost înregistrate 510 condamnări pronunțate de CEDO, prin care statul român a fost obligat la plata a 3.132.429 de euro și 10.000 de franci elvețieni, apreciindu-se, totodată, că un act normativ ce privește grațierea „ar putea contribui atât la diminuarea fenomenului de supraaglomerare din sistemul penitenciar, cât și la îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea cheltuielilor bugetare cu întreținerea deținuților". 

Lasă un comentariu