CIMITIRUL EROILOR, MĂRTURIE PENTRU O EPOCĂ DIN ISTORIA CONTEMPORANĂ A LUDUȘULUI

Distribuie pe:

Actuala administrație publică locală, condusă de domnul primar Cristian Ioan Moldovan, și-a asumat responsabilitățile manageriale și financiare, deloc ușoare pentru bugetul Consiliului local, să redea Cimitirului Eroilor înfățișarea și importanța care i se cuvine unui Monument evocator al trecutului eroic.

Prima etapă a lucrărilor de reabilitare a fost finalizată în anul 2017. Astfel, a fost posibilă desfășurarea în Cimitirul Eroilor a emoționantului ceremonial de pomenire a militarilor sovietici originari din Republica Kazahstan, căzuți în luptele pentru eliberarea Ludușului în Al Doilea Război Mondial. Momentul a fost inițiat de Excelența Sa, domnul Daulet Batrashev, ambasador al Republicii Kazahstan în România.

A doua, și cea mai complexă etapă, a fost finalizată în luna mai 2018. Au fost reamenajate mormintele eroilor români, mormintele eroilor sovietici, obeliscul comemorativ. În fața mormintelor eroilor sovietici au fost amplasate plăci mari de marmură albă, pe care sunt inscripționate numele eroilor sovietici. În dreptul fiecărui nume sunt consemnați annul nașterii și anul decesului, cu menționarea zilei și a lunii în care au trecut la cele veșnice. Pentru mormintele eroilor români necunoscuți, au fost comandate noi plăci de marmură albă, împodobite cu semnul Crucii creștine. O cruce a fost amplasată și pe acoperișul Troiței. Gardul împrejmuitor din fier forjat și beton a fost refăcut. Urcarea spre Cimitirul Eroilor se face acum pe o alee în trepte, executată cu material modern și în concepție arhitectonică modernă.

Vineri, 11 mai 2018, ora 11 și 20 de minute, a început ceremonialul dedicat aniversării celor 73 de ani de la victoria Națiunilor Unite în Al Doilea Război Mondial. În timpul slujbei religioase, oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții ortodocși Ilie Dăian, Mihail Cercel, Viorel Ormenișan, Costantin Savu și Valer Moldovan, au fost pomeniți eroii, a fost sfințită întreaga lucrare de reabilitare a Cimitirului Eroilor și s-a făcut slujba tradițională de parastas.

Despre însemnătatea momentului aniversar au vorbit domnul Cristian Ioan Moldovan, primarul orașului Luduș, și Excelența Sa Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România. Din cuvântările domniilor lor am desprins două învățăminte: „Atunci când oamenii uită trecutul, nu fac decât să pregătească repetarea catastrofelor istorice"; „Omenirea are astăzi asemenea arme, încât nu ne este permis să ne gândim la un nou mare război mondial. Suntem aici ambasadori ai păcii".

Ceremonialul s-a încheiat cu depuneri de coroane ale recunoștinței față de eroi. Au depus coroane, Excelențele lor Andrei Ì. Grinkevici, Ambasadorul Republicii Belarus în România, Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Ștefan Gadola, Consul Onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca, precum și din partea ambasadei Republicii Azerbaidjan. Au mai depus coroane, Aurel Ionaș Urcan, ambasador UN, un grup de ofițeri de la Baza Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu", din Câmpia Turzii, domnul Ovidiu Dancu, în numele Consiliului Județean Mureș, domnul primar Cristian Ioan Moldovan, în numele Primăriei și Consiliului local Luduș. Emoționante au fost și momentele, când Excelența Sa Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse, a mulțumit domnului primar Moldovan pentru ajutorul dat în reabilitarea mormintelor eroilor sovietici și i-a felicitat pe localnicii ludușeni pentru prezența lor la festivitatea aniversară.

Ceremonialul din 11 mai 2018, de la Cimitirul Eroilor, i-a avut ca moderator pe domnul Dorin Grama, directorul Casei orășenești de Cultură, și ca translatori pe însoțitorii ambasadorilor. Au fost prezenți consilieri locali, salariați ai primăriei, numeroși ludușeni, reporteri și corespondenți ai mass-media națională, mureșeană și locală.

Vineri, 11 mai 2018, a fost o zi care a sintetizat în sine o epocă din istoria locală, plină de învățăminte pentru generațiile actuale și viitoare de ludușeni.

Lasă un comentariu