OMAGIINDU-L PE VASILE ALECSANDRI

Distribuie pe:

Comisia Județeană pentru Femei din cadrul Ligii Pensionarilor din Tg.-Mureș, condusă de doamna prof. pensionară FLORICA PERȚE, l-a omagiat, la data de 5.07.2018, în cadrul activităților sale lunare, pe Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, diplomat, membru al Academiei Române, mare patriot și revoluționar român. La această importantă activitate a pensionarelor mureșene au mai fost invitați să ia parte: dl. GHEORGHE MOSORA, președintele Comitetului Județean al Ligii Pensionarilor Mureș, domnul IOAN BERȚA, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din Tg.-Mureș, MIRCEA DORIN ISTRATE, președintele Ligii Scriitorilor Români filiala Mureș, doamna prof. dr. VOICA FOIȘOREANU, președinta Fundației „Romulus Guga".

Biografia și opera marelui om de cultură român au fost prezentate, detaliat, de doamna Florica Perțe, într-un amplu material ce a cuprins capitole privind: viața poetului, activitatea sa revoluționară, activitatea culturală, diplomatică, publicistică, dramaturgică etc.

Iată câteva dintre ideile ce merită a fi reținute:

- Născut pe plaiuri moldovene în anul 1821, pe parcursul studiilor la pensionul francez de la Iași, Vasile Alecsandri l-a cunoscut pe M. Kogălniceanu și pe viitorul mare actor Andrei Milo, rămânând cu cei doi prieteni pe viață, iar, mai apoi, pe pașoptiștii revoluționari moldoveni în frunte cu Al. I. Cuza, care îi vor influența cariera, destinul politic, viața însăși.

- De la primele încercări poetice - 1838 și până la sfârșitul vieții, opera lui literară a fost puternic marcată de tumultul vieții revoluționare și post revoluționare a țării, și a celor care i-au făurit istoria, aspect foarte pregnant ilustrat mai ales în marea sa poezie patriotică.

- A fost un mare creator de poezie de dragoste, pasteluri, doine, mare culegător de folclor, mare dramaturg, gazetar, publicist, un om implicat activ în viața țării, care l-a influențat și pe care a influențat-o la rândul său, prin funcțiile publice, administrative, științifice, culturale de prim rang pe care le-a avut atât în țară, cât și în afara ei. Recompensat cu titluri și onoruri academice, cu funcții importante, Vasile Alecsandri a fost o mare și complexă personalitate ce a făcut istorie și a influențat destinele multora.

- Prin talentul său deosebit, el a lăsat în literatura română poezii nemuritoare, dramaturgie de mare forță și piese de teatru care se mai joacă și astăzi cu mare succes la public, ca și o gazetărie angajantă.

Pe parcursul expunerii, doamnele ALEXA RODICA, DOBRU LUCREȚIA, FLORICA PERȚE, DORINA COLMAN au citit câteva poezii de referință din opera marelui poet, iar în final, grupul vocal al doamnelor pensionare a interpretat câteva cântece mai cunoscute, pe versurile poetului. Este de lăudat actul de cultură pe care îl fac de fiecare dată doamnele participante, implicarea și dăruirea lor, motiv pentru care sunt apreciate ca atare, iar harnica doamnă Florica Perțe, care le conduce, merită toate laudele.

Lasă un comentariu