BLOCAJUL URBANISTIC DIN CORUNCA VA FI DEZBĂTUT DE CĂTRE CONDUCEREA CJ MUREȘ

Distribuie pe:

De mai multe luni, comuna Corunca se află într-un blocaj urbanistic total. S-a sărit de la o extremă la altă, de la boom imobiliar necontrolat, la blocaj total. De câteva luni, nu se mai eliberează certificate de urbanism și nici autorizații de construire din cauza unei presupuse deficiențe de ordin tehnic, descoperite de către dl. Răzvan Șipoș - arhitectul șef al județului Mureș - în Planul Urbanistic General al comunei Corunca.

Dar, în loc să găsească o soluție de rezolvare rapidă a problemei, dl arhitect șef caută cele mai complicate variante cu putință și chiar amenință cu anularea PUG-ului existent, ceea ce ar crea un haos imobiliar și ar bloca toate investițiile private, dar și pe cele demarate de către Primăria Corunca în infrastructură.

Domnul Răzvan Șipoș se crede un mic Dumnezeu, în pixul căruia se află soarta a sute de cetățeni dornici să construiască o locuință, ori să efectueze branșarea unor imobile la rețelele de utilități. Din cauza blocajului urbanistic și a stopării eliberării autorizațiilor de construire, veniturile la bugetul local al comunei s-au redus dramatic comparativ cu anii precedenți.

Din aceeași cauză, o societate comercială nu a putut finaliza o investiție de milioane de euro și a renunțat la proiect, ceea ce implică returnarea de la bugetul local a peste 400.000 de lei, pe care Primăria Corunca i-a încasat sub formă de taxe locale.

În Corunca, realizarea unui Plan Urbanistic Zonal, fără de care nu se poate construi, poate dura ani de zile. Investitorii sunt extrem de nemulțumiți, deoarece pentru reglementarea unei parcele de teren se solicită studierea prin PUZ a unei suprafețe de teren de 10-100 de ori mai mare. În cazul celor 24 de case amenințate cu demolarea, dl. Sipoș, a solicitat un PUZ care să reglementeze toată zona cuprinsă între Universitatea Sapienția și Restaurantul Lyra din pădurea Vațman. O asemenea lucrare imensă era greu de realizat chiar și pentru primăria Corunca.

Dl. Takács Szabolcs, primarul comunei Corunca, a făcut cărare către biroul dlui arhitect-șef, într-o încercare disperată de a-l îndupleca să renunțe la fixismul ce l-a făcut renumit pe dl. Șipoș, dar fără rezultat.

Vehemența cu care acest domn își susține principiile, multe din ele neîntemeiate juridic, a înfuriat toată comunitatea din Corunca. Din informațiile pe care le deținem, ar fi indicii că nici conducerea Consiliului Județean nu mai agreează această situație nefirească, motiv pentru care dl. vicepreședinte Alexandru Câmpean a lansat un ultimatum, la adresa dlui arhitect-șef, de găsire a unei soluții pentru PUG-ul din Corunca în cel mai scurt timp cu putință.

Astăzi, 10 mai, la sediul CJ Mureș, în prezența dlui vicepreședinte Alexandru Câmpean, va avea loc o întrevedere între conducerea primăriei Corunca și dl. arhitect șef Răzvan Șipoș.

Avem speranța că dialogul dintre părți va fi constructiv și că propunerea dlui primar Takács Szabolcs va fi acceptată. Mizăm și pe susținerea dlui Ferenc Péter, președintele CJ Mureș, datorită faptului că atât dânsul, cât și primarul comunei Corunca fac parte din aceeași formațiune politică.

În cazul în care blocajul din Corunca nu va fi înlăturat și vom fi tratați ca până acum, ne vom gândi la modul cel mai serios să solicităm autorităților competente demiterea dlui Răzvan Cornel Șipoș din funcția de arhitect-șef al județului Mureș și la organizarea unor acțiuni de protest.

 

Lasă un comentariu