VETERAN DE RĂZBOI, SĂRBĂTORIT DE TOT SATUL LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 100 DE ANI

Distribuie pe:

Veteranul de război Gheorghe Ioan Cotârlă, din satul Habic, comuna Petelea, a fost sărbătorit, duminică, de întregul sat la împlinirea vârstei de 100 de ani, printr-o petrecere organizată de familie la care au luat parte în jur de 150 de persoane, ocazie cu care a primit din partea prefectului județului Mureș, Mircea Dușa, un drapel tricolor și o diplomă de excelență, dar și o plachetă de aur din partea administrației publice locale.

Sărbătoritul le-a mulțumit oaspeților și le-a spus că, deși a trăit ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind și prizonier la ruși timp de cinci ani, s-a bucurat de o sănătate excelentă: “Mă simt foarte bine, mulțumesc invitaților care m-au onorat cu prezența astăzi. Sunt oameni buni, gospodari (...) Am stat 5 ani în lagăr de prizonieri, în Rusia, au fost ani grei (...) Cu toate acestea, nu am fost la doctor niciodată și, în fiecare zi, beau câte ceva, beau doar puțin, nu ca să mă îmbăt. Ce să le doresc oamenilor? Să își îngrijească sănătatea, să nu ia patimi rele și să se îndrepte către tot ce e bun”. În cadrul ceremoniei de la Habic, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, i-a înmânat veteranului un drapel tricolor și o diplomă de excelență: “În semn de înaltă prețuire și respect pentru o viață dedicată patriei, pentru profesionalism și sacrificiu, pentru exemplul dat generațiilor viitoare și pentru puterea de a lupta pentru ca România să fie astăzi o țară completă și frumoasă”.

“Sunt foarte emoționat, rareori îți este dat în viață să participi la un astfel de eveniment, mai ales că evenimentul este legat de un veteran de război. În județul Mureș mai sunt în viață 90 de veterani de război, media de vârstă fiind de 96 de ani, din care trei împlinesc în acest an 100 de ani. Am ținut neapărat să fiu prezent astăzi la ceremonia organizată la împlinirea a 100 de ani a domnului Cotârlă, veteran de război, tocmai din respect pentru faptul că și-a pus viața în pericol - așa cum spunea un veteran de război - ei sunt eroi, sunt cei care au înțeles la momentul respectiv că interesul țării și apărarea culorilor tricolorului românesc este mai presus de orice. Și domnul Cotârlă a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, îmi spunea că a fost 5 ani în lagăr, dar niciodată nu și-a pierdut speranța că va ajunge în satul natal, aici, în Habic, și va contribui la dezvoltarea satului, la bunul mers al activităților social-economice din sat. Iată că oamenii apreciază acest lucru și mă bucur că în număr mare tot satul este prezent la această ceremonie. Îi urez domnului Cotârlă la mulți ani, să fie sănătos și să le vorbească tinerilor despre importanța dragostei față de țară și față de cei care au făurit România Mare. De altfel, Armata României a fost alături de țară, a participat la marile evenimente istorice din viața României și a contribuit la realizarea unității naționale. Iată că la un an de la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, sărbătorim și îi venerăm pe veteranii de război care împlinesc 100 de ani”, a spus Mircea Dușa.

Primarul comunei Petelea, Sorin Pompei Pădurean, a declarat că în comună mai sunt oameni de 96 și de 94 de ani, care speră să ajungă la nobila vârstă de 100 de ani, însă doar doi dintre veteranii de război mai sunt în viață: “Nu am mai avut niciodată astfel de petreceri pentru sărbătoriți la 100 de ani, familia domnului Cotârlă a sponsorizat această masă, iar primăria a sprijinit cu decorurile. Am avut în comună șapte veteran de război, mai avem în Petelea un veteran de 94 de ani și pe domnul Cotârlă, care face 100 de ani. Consiliul local Petelea a aprobat o sumă de bani pentru a-i face un cadou sărbătoritului, un balansoar, un coș de flori cu 100 de garoafe și o plachetă de aur la împlinirea a 100 de ani a eroului”, a precizat primarul.

Comandantul Garnizoanei Târgu-Mureș, locotenent-colonel Sergiu Colceriu, i-a înmânat veteranului o diplomă de onoare din partea comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, general de brigadă, Dacian Tiberiu Șerban, iar general-maior (r) Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război filiala Mureș, a spus că acești veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial au fost lăsați în uitare de către guvernanți timp de mulți ani și că abia din 1 ianuarie acestora li s-a mărit indemnizația, la 600 de lei pe lună.

Generalul Popa a arătat că în județul Mureș mai sunt în viață 90 de veterani de război cu vârste cuprinse între 94 și 100 de ani: “În județul Mureș, către sfârșitul lunii august, mai erau în viață 90 de veterani de război, și aproximativ 1.000 de urmași ai veteranilor de război. Noi căutăm cât este posibil să fim alături de ei să se bucure de ultimii ani din viață pe are îi mai au, motiv pentru care și astăzi ne aflăm aici, în Habic, pentru a-i aniversa cei 100 de ani domnului Cotârlă Gheorghe Ioan. Anul acesta sărbătorim trei veterani cu 100 de ani, domnul Cotârlă, domnul Iclodan din satul Balda și domnul Takacs. Mai avem în județ patru care împlinesc 99 de ani în acest an, în frunte cu generalul Ștefănescu, care anul viitor, în 10 martie, va împlini 100 de ani. Mai avem patru veterani cu 98 de ani. Marea majoritate au 94-95 de ani. Am avut veterani, cum a fost Varga Beniamin din Târgu-Mureș, care a decedat la 106 ani, am avut la Sărmaș un veteran care a plecat dintre noi la 103 ani, care a fost lăsat în uitare, însă când am sesizat organele locale, Consiliul Județean și Primăria s-au alăturat eforturilor și în ultima perioadă, omul a trăit aproape de normal, el trăia de 27 de ani singur, cu lapte de capră și miere de albine pe care le obținea personal. Noi ținem evidența, le considerăm niște icoane vii ale trecutului nostru, care nu au fost băgate în seamă. Doar acum, de la 1 ianuarie, li s-a mărit indemnizația la 600 de lei”, a subliniat general-maior (r) Gheorghe Popa. (sursa și foto - agerpres.ro)

               

Lasă un comentariu