VERA JOUROVA A SALUTAT VALIDAREA LAUREI CODRUȚA KOVESI ÎN FUNCȚIA DE PROCUROR-ȘEF EUROPEAN

Distribuie pe:

Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, a salutat joi validarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european și și-a exprimat speranța că aceasta va face o muncă excelentă pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

„Aș dori să o felicit călduros pe Laura Kovesi pentru că a devenit primul procuror-șef european. Această numire este un pas către operaționalizarea EPPO (Biroul Procurorului Public European - n.r.). Ea va face o muncă excelentă protejând interesele financiare ale UE. Dorim să trimitem infractorilor semnalul puternic că suntem serioși în combaterea infracțiunilor financiare și în protejarea banilor contribuabililor. UE pierde anual cel puțin 50 de miliarde euro din cauza fraudelor cu TVA, pe care EPPO le va ancheta", a scris Jourova pe contul său de Twitter, unde a postat fotografii de la întâlnirea avută joi cu Laura Codruța Kovesi.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Țările care nu participă încă la această inițiativă se vor putea alătura în orice moment. Vera Jourova s-a arătat optimistă față de o aderare viitoare a Ungariei, Poloniei și Suediei la EPPO.

Conferința președinților din Parlamentul European a validat miercuri numirea Laurei Codruța Kovesi drept primul procuror-șef european, acesta fiind ultimul pas în procesul de desemnare. Decizia Conferinței președinților urmează după un acord din septembrie dintre negociatorii PE și ai Consiliului UE privind desemnarea noului șef al Parchetului European în persoana Laurei Codruța Kovesi. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi în timpul negocierilor.

Consiliul Uniunii Europene a validat luni oficial numirea procurorului român Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

Lasă un comentariu