ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

LUDOVIC ORBAN SPUNE CĂ FINANȚAREA PENTRU PARTIDELE POLITICE S-A REDUS CU 30%

Premierul Ludovic Orban a declarat că în Legea bugetului de stat a fost introdus un amendament care reduce cu 30% finanțarea pentru partidele politice.

“Nu știu cine primește mai mulți bani, nu am făcut astfel de calcule, lucrul cel mai important este că am redus, per total, cu 30% finanțarea pentru partidele politice, apropo de reducerea cheltuielilor. Nu știu către cine se duc banii. E un amendament care a fost aprobat la Legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut, de exemplu, finanțarea pentru PSD”, a spus

Orban, într-o conferință de presă, la Reprezentanța permanentă a României pe lângă UE.

El a adăugat că nu știe dacă, în urma acestei modificări legislative, partidul lui Victor Ponta, PRO România, primește mai mulți bani.

Expert Forum a semnalat, miercuri, faptul că, prin bugetul pe anul acesta, partidele primesc subvenții în funcție de numărul parlamentarilor pe care îi au înscriși la data 1 ianuarie 2020, nu după numărul de voturi obținute, așa cum prevedea Legea 334/2006 a finanțării partidelor politice.

 

CIOLACU DESPRE O POSIBILĂ CANDIDATURĂ LA CONGRES: NU EXCLUD SĂ FACEM ECHIPĂ CU DOAMNA FIREA. ACUM LUCREZ LA UN PROIECT POLITIC

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri seara, referitor la viitorul congres al partidului, că lucrează la un proiect politic, însă nu a decis deocamdată dacă va candida și a menționat că nu exclude posibilitatea de a “face echipă” cu Gabriela Firea.

“Doamna Gabriela Firea am văzut că a anunțat că nu o să candideze, dar nu exclud, nu neapărat să candidez eu și să o iau pe doamna Firea în echipă, nu exclud să facem echipă împreună cu doamna Gabriela Firea. Este posibilă și această variantă (ca Gabriela Firea să candideze și să îl aibă în echipa ei pe Ciolacu - n.r. ). Întâi să vedem, eu lucrez, îmi scriu un anumit proiect politic, cum e și normal, orice om politic care se respectă trebuie să facă acest lucru”, a spus Marcel Ciolacu la România Tv.

El a adăugat că își dorește ca la congres să fie modificat statutul partidului în ce privește modul de a candida, să se poată candida în echipă.

“Mergem pe o structură de organizare normală și democratică, eu mi-aș dori de la PSD să fie totuși un partid mai modern și să încercăm să lăsăm să iasă valorile adevărate ale partidului la lumină. Nu am hotărât în acest moment dacă voi candida. În primul rând, vreau să venim cu o groază de măsuri de modificare a statutului privind modul de a candida, adică să putem candida în echipă și cu un proiect politic. În al doilea rând, cu cât mai mulți candidați și mai multe proiecte politice, cu atât mai bine”, a menționat Marcel Ciolacu.

Președintele interimar al PSD a subliniat că are mandat pentru a organiza un congres până la finalul lunii februarie și chestiunile de organizare internă a partidului au fost rezolvate, iar acum încep în țară conferințele pentru stabilirea delegaților la congres.

“Eu am primit un mandat să organizez un congres, am și dat un termen până la 29 februarie. Tot ce a ținut de organizarea internă a partidului, împreună cu domnul Paul Stănescu, le-am rezolvat, lucrurile sunt funcționale la partid. (...) Joi a fost prima conferință la Buzău, încep conferințele extraordinare în toată țara, să-și aleagă delegații. (...) Până pe 29 februarie va avea loc congresul. Noi am avut două termene, până pe 9 februarie să terminăm toate conferințele extraordinare și până pe 15 februarie toate organizațiile să vină cu candidații pentru alegerile locale”, a precizat liderul PSD.

Întrebat dacă este pentru readucerea unor foști social-democrați în partid, Ciolacu a negat.

“Eu când am fost numit interimar am zis foarte clar că nu sunt de acord ca cineva să mai fie exclus din acest partid. Mi s-a părut la momentul respectiv (...) moral și corect, din partea mea, ca președinte interimar, să spun că aceste lucruri nu s-au făcut corect. Eu am stat de vorbă de două ori cu Robert (Negoiță - n.r.), ce face celălalt este decizia lui, eu mi-am făcut datoria. (...) Corect din partea mea e exact ce am făcut și nu regret deloc. Au existat plecări din partid, care nu au fost excluși, au fost deciziile lor. Am zis că este dreptul organizațiilor din țară să decidă dacă primesc sau nu acele persoane”, a mai spus Ciolacu.

El a menționat că nu a vorbit cu fostul premier Mihai Tudose despre revenirea acestuia în PSD.

 

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII VA ÎNCEPE VACCINAREA GRATUITĂ ÎMPOTRIVA HPV DIN LUNA IANUARIE

Începând din luna ianuarie, Ministerul Sănătății va începe vaccinarea gratuită împotriva HPV după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite direcțiilor de sănătate publică.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide și prin ignoranță, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferințe fizice și psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătății are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, potrivit paginii de Facebook a PNL.

“Acordul cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținerea medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, preciza Ministerul Sănătății în decembrie anul trecut.

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani pentru care s-a solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea, inclusiv pentru cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

 

E IMPORTANT CA ROMÂNIA SĂ BENEFICIEZE DE O ALOCARE DIN BUGETUL UE CARE SĂ ȚINĂ CONT DE REALITĂȚILE EXISTENTE

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că este important ca țara noastră să beneficieze de o alocare din bugetul UE care să țină cont de realitățile existente.

“La întâlnirea cu președintele Comisiei Europene am abordat mai multe subiecte, în primul rând bugetul UE. Am reiterat punctele noastre de vedere referitoare la buget. (...) Pentru noi este extrem de important ca România să beneficieze de o alocare bugetară care să țină cont de realitățile existente în țara noastră. Am abordat și problema Pactului Verde, Green Deal, mai ales din perspectiva costurilor care vor apărea pentru atingerea obiectivelor care sunt stabilite la nivel european. Am menționat faptul că există în fiecare țară o situație specifică, fiecare țară are o capacitate diferită de a putea face față investițiilor care sunt necesare și susținerii programelor necesare pentru a atinge obiectivele și mai ales pentru a combate eventualele efecte negative care pot apărea din punerea în practică a obiectivelor stabilite în Pactul Verde”, a afirmat Orban, într-o conferință de presă susținută la Reprezentanța permanentă a României pe lângă UE.

În acest sens, șeful Guvernului a spus că a transmis opinia Executivului de la București și referitor la “fondul pentru o tranziție justă”, care trebuie să fie “un real suport pentru statele membre”.

Punctual, Orban a arătat că a vorbit, în acest context, despre “susținerea companiilor care au nevoie de retehnologizare”, dar și despre “introducerea altor regiuni”. “De exemplu, cum e cazul României, a regiunii Valea Jiului, care va fi afectată de măsurile și de obiectivele care trebuie atinse, ca urmare a Pactului Verde”, a adăugat Orban.

 

“PSD ARE CAPACITATEA DE A CÂȘTIGA ALEGERILE LOCALE ȘI PARLAMENTARE DIN 2020”

Președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat, la Buzău, că partidul pe care îl conduce are capacitatea de a câștiga atât alegerile locale, cât și cele parlamentare din acest an.

El a afirmat, în discursul susținut în cadrul conferinței de alegeri a organizației județene PSD Buzău, că social-democrații sunt ajutați “din plin de domnul Orban și al său guvern de a câștiga alegerile generale din anul 2020”.

“Categoric, trebuie și avem capacitatea de a câștiga alegerile locale din anul 2020, avem capacitatea, și ne și ajută din plin domnul Orban și al său guvern, de a câștiga alegerile generale din anul 2020, iar partidul are capacitatea ca în anul 2024, în afară de a câștiga toate alegerile, în primul și în primul rând să aibă președintele României”, a afirmat Ciolacu.

Liderul interimar PSD a participat, joi după-amiază, alături de secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, la conferința de alegeri a organizației județene PSD Buzău, al cărei președinte a fost în ultimii ani. Ciolacu, care este singurul candidat înscris pentru funcția de președinte al PSD Buzău, a ținut să îi mulțumească lui Stănescu, pentru că a fost alături de el în conducerea partidului în această perioadă de după alegerile prezidențiale.

“Partidul nostru era ca un tren, așa, suntem mulți, suntem mari, suntem pe o linie moartă într-o gară abandonată. Marcel chiar a reușit prin tot ceea ce a făcut în această perioadă foarte scurtă să pună partidul pe șine. Sigur, nu se mișcă foarte repede, se mișcă încet, dar sunt sigur că putem, alături de toată echipa de conducere (...) să prindem și viteză”, a spus Paul Stănescu.

El a menționat că e nevoie de îndeplinirea a trei condiții pentru câștigarea alegerilor din 2020 - ca social-democrații să fie uniți, să aibă încredere unii în alții și să fie solidari.

La conferința de la Buzău a participat și liderul organizației PSD Dolj, eurodeputatul Claudiu Manda, precum și președintele PSD Bacău, europarlamentarul Dragoș Benea. De asemenea, Claudiu Manda a punctat faptul că a venit special la această conferință de alegeri, pentru că a dorit să cunoască organizația PSD Buzău și a adăugat că a înțeles că Marcel Ciolacu este “vulpoiul” care poate ajuta PSD să câștige alegerile din 2020.

 

“AM HOTĂRÂT ÎMPREUNĂ CU PREȘEDINTELE CĂ PENTRU ROMÂNIA CEL MAI BINE ESTE SĂ ORGANIZĂM ALEGERI ANTICIPATE”

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri, că a hotărât, împreună cu președintele Klaus Iohannis, că pentru România cel mai bine este să fie organizate alegeri anticipate.

“Președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru Parlamentul European, la alegerile prezidențiale, că nu mai vor PSD la putere, că la ora actuală Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână în calea demersurilor președintelui și ale Guvernului pentru a pune în practică voința oamenilor și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să-și aleagă reprezentanții, astfel încât să existe în Parlament o oglindă fidelă a opțiunilor actuale ale cetățenilor români, care să ducă România în direcția bună, care să aibă clar o poziționare euroatlantică fermă, care să fructifice la maxim pentru România beneficiile apartenenței la UE și care să permită o dezvoltare economică bazată pe investiții, pe creșterea productivității, competitivității companiilor, pe inovare, pe cercetare și pe fructificarea tuturor oportunităților care există pentru România”, a spus Orban, după întâlnirea cu șeful statului de la Palatul Cotroceni.

El nu a dorit să facă precizări privind strategia pentru declanșarea alegerilor anticipate. “Nu o să vă dezvălui strategia pe care am convenit-o. (...) Cu siguranță vom găsi cele mai bune soluții pentru a determina declanșarea procedurii de anticipate”, a spus premierul.

El a arătat că ar fi util și bine ca alegerile anticipate să fie organizate simultan cu localele. “În cazul în care nu vom reuși să derulăm procedura necesară până la locale, oricum la o dată cât mai apropiată de locale”, a indicat premierul.

Orban nu a dorit să precizeze nici când va fi făcut primul pas pentru declanșarea anticipatelor. El a amintit că PNL a desemnat o echipă de lucru pentru discuții cu partidele pe această temă. “Purtăm aceste discuții. Încă mai avem de purtat discuții în continuare”, a spus Orban, arătând că acestea vizează și discuții cu ALDE și Pro România, dar nu și cu PSD.

El a mai afirmat că nimeni nu poate să garanteze că anul acesta vor fi organizate 100% alegeri anticipate. “În ceea ce privește voința președintelui și voința mea și implicit a PNL, aceasta există și este 100%”, a spus Orban.

Premierul a indicat că există două soluții de declanșare a anticipatelor. “În funcție de evoluția evenimentelor, vom apela la una sau la cealaltă dintre soluții”, a arătat Ludovic Orban. El a susținut că PSD nu poate bloca alegerile anticipate. “Cum să blocheze alegerile anticipate? O să voteze ei Guvernul PNL? Nu vă dați seama că o să râdă toată țara de ei”, a spus Orban.

Întrebat cum va convinge PSD să depună o moțiune de cenzură, Orban a răspuns: “Veți vedea!”.

Prim-ministrul a indicat că a discutat cu președintele Iohannis și despre termenul limită când ar trebui să înceapă procedura pentru alegerile anticipate, însă nu a dorit să-l dezvăluie, pentru că mai trebuie realizată o analiză referitor la perioada de timp care trebuie să treacă între momentul după dizolvarea Parlamentului, convocării acestui scrutin de către Guvern și data alegerilor.

Orban a fost întrebat dacă ia în calcul și reducerea numărului de parlamentari la 300.

“Asta nu depinde de noi. Structura Parlamentului este determinată de norma de reprezentare, adică la câți cetățeni se stabilește un deputat, respectiv un senator. Asta presupune o modificare legislativă și sincer nu cred că va fi posibilă înainte de alegeri. Ce ne dorim cu adevărat este să creștem reprezentarea în Parlament a diasporei”, a arătat Orban.

El a arătat că i-a prezentat șefului statului și o informare detaliată asupra vizitei oficiale efectuate la Bruxelles.

 

VOSGANIAN: SINGURUL MOD ÎN CARE PREMIERUL ORBAN POATE RĂMÂNE INTERIMAR E SĂ FIE DEMIS PRIN MOȚIUNE

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a subliniat, vineri, că singurul mod în care premierul Ludovic Orban poate rămâne interimar este să fie demis printr-o moțiune de cenzură și a catalogat drept “bizară” ideea că președintele Klaus Iohannis ar deveni “promotor” al unui astfel de demers din partea PSD.

“Nu înțeleg sensul acestei declarații a lui Klaus Iohannis, pusă în legătură cu ideea demisiei prim-ministrului: Orban e cea mai bună soluție de premier, plin sau interimar”.

S-ar putea să fie o capcană pentru Ludovic Orban, căci, în situația în care demisionează, el nu poate fi prim-ministru interimar”, a scris Vosganian, pe Facebook.

El a precizat că, potrivit articolului 106 coroborat cu articolul 107 (3) din Constituție, în cazul demisiei, un alt ministru devine prim-ministru interimar și Ludovic Orban părăsește Guvernul.

“Înțeleg că președintele României este un promotor al alegerilor anticipate. Cum președintele nu poate fi promotor al unei moțiuni de cenzură din partea PSD, singurul mod în care el poate fi promotor este să-l convingă pe Ludovic Orban să demisioneze și după aceea să desemneze două personaje din Star Trek, un klingonian și un romulan, la funcția de prim-ministru, ca să fie sigur că Parlamentul îi respinge. Dar chiar și în această situație, Orban nu mai poate fi interimar. Singurul mod în care actualul prim-ministru poate rămâne interimar este să fie demis prin moțiune de cenzură. Dar ideea că Iohannis devine promotor al unei moțiuni de cenzură a PSD este cel puțin bizară”, a completat Vosganian.

Lasă un comentariu