MARIUS LIRCĂ, PRIMAR RĂSTOLIȚA: „LA NOI SUNT OAMENI AȘEZAȚI, CARE-ȘI VĂD DE TREABĂ..."

Distribuie pe:

Reporter: - Vrând, nevrând, zilele acestea au subiectul principal oarecum rezervat, respectiv situația pandemiei...

Marius Lircă: - Din păcate, așa este. Eu, din primul moment, am luat lucrurile în serios; știind că am consăteni care lucrează afară, am luat hotărârea ca, începând cu data de 11 martie, persoanele care se întorc din străinătate, pe raza comunei Răstolița, să se autoizoleze, pentru o perioadă de 14 zile. Pe vremea aceea, au fost care chiar au râs de mine, că m-am grăbit cu hotărârile. Din nefericire, am avut dreptate... Vreau să vă spun că, aici, lumea este așezată și nu am parte de scandaluri, cum văd prin alte zone ale țării. Cei care sosesc în comună, m-au sunat, sau mă sună, vin, intră în izolare, fără probleme. Restricțiile perioadei de pandemie sunt respectate, fără panică și prea multe comentarii...

Reporter: - Care este situația cu ceilalți consăteni, cum reacționează la avalanșa de știri negative și care este starea lor de spirit?

Marius Lircă: - Oamenii se comportă mai mult decât decent și au o stare de spirit bună. Avem 9 persoane izolate la domiciliu; ei sunt oameni de înțeles și pricep că asta trebuie și nu e altceva de făcut. Sunt, de asemenea, doi-trei bătrâni pe care îi ajutăm cum putem, noi, de la primărie. Am avut chiar o sponsorizare, de la o familie din Târgu-Mureș, care au adus alimente și altele, de primă trebuință, pe care le-am dus deja la aceste persoane în vârstă.

Reporter: - Vreau să știu dacă sunt probleme cu aprovizionarea, cu alimentele de bază, apa, doctoriile...

Marius Lircă: - În mod sigur, nu avem probleme de aprovizionare, nici cu alimentele, nici cu medicamentele. Comercianții locali s-au aprovizionat din timp și ne bazăm pe ei că fac față cererii.

Reporter: - Marea dezbatere este, acum, în legătură cu Sărbătoarea de Paști. Multă lume nu concepe să nu meargă la Biserică tocmai cu prilejul celei mai mari sărbători creștine...

Marius Lircă: - Nu mai departe de-o oră am avut o discuție cu preotul, în acest sens. Nu se pune problema să nu respectăm legea, dar, musai să găsim o soluție. Cei bătrâni îmi spuneau că nici pe vremea tifosului sau pe aceea a celeilalte nenorociri, cu gripa spaniolă, nu a fost interzisă participarea la slujbe. Revenind la discuția pomenită, preotul mi-a zis că nici ei nu știu precis ce și cum se va întâmpla, dar, s-ar putea ca lumea să vină barem să ia Sfintele Paști; mă rog, în mod disciplinat, la rând, cu păstrarea distanței și-a măsurilor de precauție. Deocamdată, nimic nu-i sigur! Ne-om mai gândi, ne-om mai socoti...

Reporter: - Care este programul primăriei, cum rezolvați problemele oamenilor?

Marius Lircă: - Noi lucrăm după program normal, de la opt la șaisprezece iar de la orele nouă la paisprezece avem program cu cetățenii. Am amenajat un post de dezinfecție, cu tot ce trebuie, la parterul clădirii și oamenii nu urcă la etaj; funcționarii coboară la cetățeni, să vadă care-i treaba.

Reporter: - Când ne-am văzut ultima oară, aveați o mulțime de lucrări în plină desfășurare...

Marius Lircă: - Slavă Domnului, măcar cu lucrările stăm foarte bine. Podul Iod e aproape gata, în două săptămâni îl vom lua în primire. Podul de la Bozia are puse grinzile și lucrarea merge bine. Cât privește introducerea apei curente, lucrăm cu toate forțele, am efectuat săpăturile, acolo unde aveam extinderi, cam 80 de metri la Iod, am băgat conducte, pe Valea Răstoliței am băgat circa 600 de metri liniari, s-au instalat stațiile de denisipare. Suntem, cum se spunea pe vremuri, în grafic!

Lasă un comentariu