PROTESTE LA CHIȘINĂU “VOM LUPTA PÂNĂ LA CAPĂT, PÂNĂ VOM SCOATE TOȚI HOȚII DE LA PUTERE!”

Distribuie pe:

Planul socialiștilor de a trece Serviciul de Informații al Republicii Moldova (SIS) din subordinea președintelui în cea a parlamentului și alte câteva proiecte legislative controversate - acordarea unui statut special limbii ruse și anularea legii antipropagandă - au provocat joi, 3 decembrie, un blocaj în parlament și proteste în fața sediului legislativului din Chișinău, relatează presa moldoveană, preluată de AFP și citată de agerpres.ro.

Peste 5.000 de persoane au protestat, joi, în centrul Chișinăului, împotriva unui proiect de lege ce vizează limitarea puterilor prezidențiale în Republica Moldova, considerat o tentativă de a obstrucționare a noului președinte ales, Maia Sandu. Manifestanții au scandat “Jos trădătorii!” și au cerut dizolvarea parlamentului.

Propus de Partidul Socialist, care îl susține pe președintele încă în exercițiu, pro-rusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziție o tentativă de a limita puterile Maiei Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută pentru sfârșitul lunii decembrie

Documentul conține și alte inițiative denunțate de opoziție, în special cea privind acordarea unui statut special limbii ruse, în Republica Moldova, și ridicarea interdicției de difuzare în țară a buletinelor de știri difuzate de canalele de televiziune rusești.

“Acest parlament este înglodat în corupție”, a lansat Maia Sandu în fața protestatarilor, cerând societății moldovene “să se unească în fața unei amenințări comune” și pledând pentru alegeri legislative anticipate.

Un protest al partidelor de opoziție proeuropene avea loc simultan în interiorul legislativului, unde grupurile parlamentare ale Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, și Platformei DA, a lui Andrei Năstase, au blocat tribuna centrală, după ce majoritatea constituită din socialiști și platforma “Pentru Moldova” au refuzat excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor controversate, respectiv, trecerea SIS în subordinea legislativului, acordarea unui statut special limbii ruse și anularea legii antipropagandă.

Printre legile controversate, incluse de socialiști pe ordinea de zi, figura și un “pachet de proiecte de legi privind Găgăuzia”, despre care susținătorii Maiei Sandu afirmă că reprezintă un pericol de federalizare a Republicii Moldova.

Maia Sandu a mulțumit participanților la miting, asigurându-i că “vom lupta până la capăt, până vom scoate toți hoții de la putere: votul din 15 noiembrie a fost un vot pentru democrație, pentru o țară fără corupție, fără sărăcie, o țară în care să ni se facă dreptate. Ce face această majoritate PSRM-șOR în situația în care țara este în plină criză pandemică, sanitară, economică, criză în agricultură? Oamenii mor în spitale, pentru că nu au medicamente și echipamente. Oamenii nu au ce mânca, oamenii trec prin timpuri grele. și cu ce se ocupă majoritatea PSRM-ȘOR? Se ocupă de reducerea atribuțiilor președintelui. Aceasta este unica lor grijă - de propriile fotolii și de schemele pe care vor să le continue. Ei au înțeles că noi vom face ordine în țară, noi, împreună cu dumneavoastră. Hoții s-au speriat de puterea oamenilor. Însă noi, împreună, suntem puternici, noi luptăm de mult cu corupții și nu ne oprim aici”, a scris Sandu pe pagina ei de socializare.

Sosirea la putere a Maiei Sandu, care a câștigat alegerile prezidențiale în noiembrie, a marcat un revers pentru Rusia, preocupată să-și păstreze influența asupra acestei ex-republici sovietice, având trupe desfășurate în Transnistria, iar Moscova îl susține deschis pe Igor Dodon, președintele încă în exercițiu.

Ex-premier proeuropean, Maia Sandu și-a axat campania electorală pe lupta împotriva corupției, în această țară, cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa, notează sursele citate.

 

Lasă un comentariu