PETIȚIE CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI - MĂSURI URGENTE PENTRU PROTECȚIA ANIMALELOR

Distribuie pe:

„Gradul de civilizație al unui popor se măsoară după felul în care își tratează animalele", spunea Mahatma Gandhi.

În mediul online circulă o petiție către Guvern prin care se cer măsuri urgente pentru protecția animalelor: Realizarea unei campanii de sterilizare a câinilor și pisicilor la nivel național; verificarea tuturor adăposturilor atât publice, cât și particulare; închiderea adăposturilor care nu corespund nevoilor animalelor; stoparea fenomenului de eutanasiere a animalelor tinere, sănătoase, fiind permisă eutanasierea doar în cazurile de boli incurabile; pedepse drastice pentru maltratarea sau / și uciderea animalelor, inclusiv în gospodăriile de la țară, unde sunt ținute în lanț, fără apă și hrană, în multe cazuri.

Inițiatoarea campaniei, Mariana Câmpean, motivează necesitatea unor astfel de reglementări precizând: „Peste tot în țară, oriunde veți merge, veți întâlni astfel de ființe flămânde, însetate, rănite sau chiar fără viață... pe străzi, câmp, păduri... peste tot. Consider că și ele au dreptul la viață, la o viață bună! Din propria experiență, lungă în timp, vă asigur că animăluțele sunt mai inteligente, mai bune și mai credincioase decât mulți dintre semenii noștri".

Cei care doresc să susțină demersul pot semna accesând https://campaniamea.declic.ro/petitions/protectia-animalelor-4?bucket=&fbclid=IwAR3nPz2LDioO3mjXcpEucicmjnNymm-Ptxi1RYLkjY3-XVZ25ABjGM8fnr8.

Declarativ, iubitorii de animale sunt numeroși. Dincolo de interese (mai mult sau mai puțin financiare), eutanasierea animalelor tinere,            sănătoase, nu ar trebui să reprezinte o opțiune. Locul animalelor nu e nici pe stradă. Sterilizarea și adopția sunt soluții viabile, mai ales dacă se derulează la nivel național, cu susținerea autorităților (așa cum se întâmplă, spre exemplu, în Turcia, un model în domeniu). Deși considerăm că am evoluat, încă sunt stăpâni de animale care, fără niciun fel de remușcare, văd o rezolvare în uciderea puilor sau aruncarea acestora în câmp, la marginea drumurilor. Nu e normal sau nu ar trebui să considerăm normal o astfel de practică într-o societate care se vrea civilizată.

 

SANCȚIUNI PENTRU NERESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE

În primele 11 luni ale anului 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, au fost sesizate 14 fapte în ceea ce privește nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși, dintre care trei în mediul urban și 11 în mediul rural. De asemenea, în aceeași perioadă de referință, au fost sesizate 22 de fapte cu privire la nerespectarea prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, dintre care opt în mediul urban și 14 în mediul rural.

În urma activităților și verificărilor polițiștilor, în primele 11 luni ale acestui an, au fost aplicate 107 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși și șase sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, a precizat subinspector de poliție Farcaș Emanuela, IPJ Mureș.

 

Lasă un comentariu