8 SEPTEMBRIE - SFÂNTA MARIA MICĂ - OBICEIURI ȘI SUPERSTIȚII

Distribuie pe:

Sfânta Maria Mică este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Romano-Catolică.

Nașterea Maicii Domnului este considerată de Părinții Bisericii drept momentul istoric în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoșesc. Prin puritatea vieții ei, dedicată în întregime lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară s-a făcut vrednică de a fi cea din care să Se nască Fiul lui Dumnezeu.

În cultura populară există tot felul de superstiții legate de această zi, în funcție de zonă:

Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă, în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion și boală.

- Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor și se spune că vor primi pruncul dorit. Și pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naștere ușoară și un copil sănătos.

- În fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele și pentru preamărirea Nașterii Fecioarei Maria.

- Bărbații nu au voie să meșterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă și să spele rufe, pentru a nu atrage răul asupra lor și a familiilor lor.

- Ziua de dinaintea sărbătorii și ziua de după aduc ghinion celor care lucrează - bărbații se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone există chiar superstiția conform căreia dacă gătești înainte sau după Sfânta Maria Mică, ți se varsă oala cu mâncare și îi arde pe copii.

- În cultura populară, se mai spune că aceia care nu și-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru, pentru că acestea își pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.

- Se împart struguri și prune, de sufletul morților, pentru ca acestora să li se ierte păcatele și să primească și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

- Maramureșenii cred că toamna va fi urâtă și cu precipitații dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă înfloresc merii și perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege ușor. Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol.

- În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinși că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare își iau zborul către ținuturi mai calde și insectele se ascund în pământ.

Un sincer La mulți ani, tuturor celor care azi își sărbătoresc onomastica!

Colectivul cotidianului “CUVÂNTUL LIBER”

Lasă un comentariu