AL ȘASELEA VAL

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că, în acest moment, nu se pune problema unui val șase al pandemiei de coronavirus.

“Erau 13 cazuri de variantă BA2. Nu ne punem problema unui val șase în acest moment. Este vorba despre imunitatea obținută la nivel populațional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Studiile sunt destul de limitate. Cred că ar trebui să vedem mai multe studii și să nu ne referim la un singur studiu care a fost citat de un coleg de la Timișoara”, a spus Rafila într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, prima măsură de relaxare ar fi legată de renunțarea utilizării măștilor în exterior, însă nu în spațiile aglomerate.

“Eu cred că o primă măsură va fi legată de renunțarea utilizării măștilor în exterior, mai puțin în spațiile aglomerate, și este o măsură de bun simț. Și ulterior alte măsuri. (...) Ne dorim să avem un calendar clar, care să țină cont de niște indicatori măsurabili și care să permită o reluare și sustenabilitate, că una este să reiei și altceva este să menții sustenabilă o anumită decizie cât mai mult timp, așa cum ne dorim cu toții”, a adăugat el.

Alexandru Rafila a subliniat că întotdeauna măsurile de relaxare sunt luate gradual, însă ținând cont de ce se întâmplă în spitalele din România.

“Măsurile de relaxare totdeauna trebuie luate gradual, mai ales că suntem într-o situație - așa cum v-am explicat - în care scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu o scădere la fel de rapidă a numărului de cazuri internate în spital și mai puțin s-ar corela cu numărul de cazuri în secțiile de terapie intensivă. (...) Așteptăm ca și acești indicatori să intre într-o scădere constantă, încât să permită ridicarea acestor măsuri. Grija, întotdeauna, este legată de asigurarea capacității de acordare a asistenței medicale și, în mod evident, nimeni nu vrea restricții, toată lumea vrea relaxări. Și noi vrem acest lucru, și Guvernul vrea acest lucru. Lucrul acesta trebuie făcut și ținând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România”, a mai spus ministrul Sănătății.

Tulpini ale noului coronavirus, a arătat el, vor mai apărea, însă nu se știe cât de transmisibile vor fi și de asemenea vor mai exista și îmbolnăviri.

“Totdeauna trebuie să pui în balanță - așa cum punem și la infecția gripală - posibilitatea apariției unei epidemii sau a unui nou val pandemic, dacă discutăm despre această tulpină. (...) Tulpini noi vor apărea, nu știm dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile. Să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de către anticorpii pe care populația îi are în urma bolii, îmbolnăvirii sau vaccinării și atunci sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu. Acum știm ce avem de făcut, dar nu cred că ar trebui să punem problema unui nou val pandemic. Adică, el va exista, dar nu al unui val pandemic care să pună probleme sistemului de sănătate, în general sistemului de sănătate publică și amenințării, afectării vieții economice și sociale. (...) Îmbolnăviri vor mai fi, și gripă în fiecare an, problema este dacă acest lucru pune sau nu probleme funcționării normale a societății”, a susținut ministrul Rafila.

Lasă un comentariu