EXPERȚII OLANDEZI EXAMINEAZĂ COLECȚIA DE ARTĂ GUVERNAMENTALĂ ÎN VEDEREA IDENTIFICĂRII UNOR EVENTUALE OPERE FURATE DE NAZIȘTI

Distribuie pe:

O echipă de experți olandezi examinează posibilitatea ca tabloul “Fishing Boats off the Coast”, pictat de Hendrik Willem Mesdag în secolul al XIX-lea, care face parte din colecția de artă a parlamentului Țărilor de Jos, să fie una dintre operele de artă furate de naziști, informează Reuters.

Timp de cel puțin două decenii, tabloul, înfățișând ambarcațiuni de pescuit sub un cer înnorat, a fost admirat de parlamentari fără ca aceștia să se preocupe prea mult de originile picturii, informează Reuters.

Demersul face parte dintr-o nouă examinare a operelor de artă expuse în muzee și în spații publice, după ce inițiativele anterioare realizate de un Comitet de Restituire sprijinit de guvern a supervizat revizuirea a zeci de opere de artă începând cu anul 2001.Timp de patru ani, echipa de cercetare a agenției va investiga 3.500 de obiecte, dintre care 1.700 de tablouri.

“Investigația nu este ușoară”, a spus consilierul Perry Schrier comparând demersul cu cazuri nerezolvate, vechi de 80 de ani.

Tabloul semnat de Mesdag a fost vândut de o persoană necunoscută prin intermediul unei case de licitații din Haga în 1941, la un an după ce Germania nazistă a invadat Țările de Jos.

A fost recuperat în Germania după terminarea războiului și adus înapoi în Țările de Jos, dar tehnicile de cercetare din vremea aceea nu au reușit să-i stabilească originea.Cercetătorii au în prezent acces la noi tehnologii, arhive mai bogate, ziare istorice digitalizate și camere de luat vederi care pot detecta texte aproape dispărute, a spus Schrier. (Agerpres)

Lasă un comentariu