POLIȚIȘTII MUREȘENI, EXEMPLU DE BUNE PRACTICI LA NIVEL INTERNAȚIONAL

Distribuie pe:

În cursul acestei săptămâni, în perioada 19-22 septembrie, în Târgu Mureș, s-a desfășurat o Conferință Internațională organizată de Asociația Internațională a Polițiștilor (IPA) România și IPA Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș. La eveniment au participat delegații ale polițiștilor din Austria, Bulgaria, Ungaria, Macedonia de Nord, Grecia, Polonia, Moldova, Spania, Canada și din România. Pe parcursul celor trei zile, în cadrul evenimentului, au fost abordate subiecte legate de tânăra generație în fața provocărilor lumii moderne, respectiv efectele consumului de droguri în rândul tinerilor, bullyingul și violența în școli. La conferință au participat elevi și cadre didactice din municipiul Târgu Mureș, unde au aflat modul de combatere și prevenire a acestor fapte în sistemul de învățământ din alte țări.

PROIECT MUREȘEAN DE COMBATERE A VIOLENȚEI ȘI EXPLOATĂRII COPILULUI, EXEMPLU DE BUNE PRACTICI

Proiectul echipei intersectoriale locale pentru prevenirea, combaterea violenței și a exploatării copilului (EIL) de la nivelul județului Mureș a fost prezentat ca exemplu de bune practici la nivel național. Directorul general adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Elida Deak, a arătat că echipa intersectorială locală a fost formată din psihologi, medici, polițiști, polițiști locali, jandarmi, asistenți sociali și juriști din 19 instituții publice și private, fiind constituită prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș încă din anul 2015, cu scopul de a identifica și monitoriza cazurile de risc în rândul copiilor, dar și pentru a realiza activități de prevenire a consumului de alcool și de țigări.

“În proiectul «Alcoolul și tutunul nu te fac important», ne-am aliat într-un proiect comun care a avut mai multe componente. O parte de prevenire, pe care am derulat-o cu colegii de la din Inspectoratul Județean de Poliție și de Jandarmi în cadrul unităților de învățământ și cu instituțiile care au avut atribuții pe partea de informare și combatere a fenomenului de comercializare a alcoolului și tutunului de către anumiți agenți comerciali. O foarte mare implicare și colaborare le-au avut colegii reprezentanți ai Poliției Locale a Municipiului Târgu Mureș și Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș în informarea agenților economici și aplicarea acelor sancțiuni contravenționale conform legii pentru comercializarea de alcool sau tutun către minori”, a arătat Elida Deak. Reprezentanta DGASPC Mureș a precizat că se dorește includerea în acest proiect și a unei componente pentru părinți, mai ales că statisticile arată că unii copii încep să consume alcool la vârsta de 9 ani, iar în rândul celor peste 15 ani, studiile arătau că există un consum de alcool de 14,4 litri de alcool pur pe an, fapt considerat îngrijorător.

“La nivel de județ, acest proiect a avut rezultate în ceea ce privește prevenirea și informarea elevilor cu privire la fumat și alcool, consecințele și impactul acestora. Am avut o foarte bună colaborare și cooperare cu colegii de la Direcția de Sănătate Publică și de la Centrul Județean de Evaluare și Consiliere Antidrog, care ne-au ajutat în formarea a 27 de specialiști care, ulterior, au mers în unitățile de învățământ. Grupul țintă au fost tinerii cu vârste între 15-18 ani întrucât, statistic, am văzut că la nivelul județului este vârsta care este mai aproape de acest fenomen al consumului de alcool și tutun (...) La momentul la care noi am început proiectul am pornit de la un studiu național care ne spunea că avem copii în România care la vârsta de 15 ani și peste 15 ani au un consum de alcool de 14,4 litri de alcool pur pe an, ceea ce este îngrijorător. Acest studiu a fost realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică împreună cu centrul regional din Sibiu. De asemenea, un aspect îngrijorător în acel studiu se referea la faptul că deja copiii de la vârsta de 9 ani încep să consume alcool”, a precizat Elida Deak.

Campania EIL a avut ca țintă unitățile școlare din mediul rural, întrucât se consideră că acești copii au nevoie de informații în privința consumului de alcool și tutun.

“Mulți dintre copii ne-au spus la momentul respectiv că dacă ar fi avut acele informații mai devreme, poate nu s-ar fi apucat de fumat sau nu știau anumite aspecte legate de ce efecte are alcoolul asupra organismului, că poate să fie afectat creierul, gândirea și toate celelalte mecanisme, ei fiind în creștere (...) De asemenea, consumul de alcool este însoțit sau, uneori, este cauza anumitor fapte antisociale și chiar infracțiuni. Noi vedem la nivelul instituției noastre cum, de la an la an, crește numărul minorilor pe care îi asistăm, prin psihologii noștri, în timpul audierilor în cadrul unor cercetări pentru anumite fapte penale. Chiar dacă este minor și nu răspunde penal până la o anumită vârstă, după deja implică acest lucru”, a arătat Elida Deak.

METODE INOVATIVE ALE POLIȚIȘTILOR MUREȘENI, APLICATE ACUM ÎN ȚARĂ

Justiția terapeutică pentru consumatorii de droguri și metoda inovativă de simulare a efectelor vizuale ale consumului de alcool, droguri și ciuperci halucinogene, extinsă din județul Mureș la nivel național, au fost prezentate de polițiștii de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog în cadrul conferinței.

“Consumatorul de droguri are posibilitatea de a intra într-un program de monitorizare, evaluare și consiliere psihologică și medical și astfel poate scăpa de urmărirea penală. Aceasta se aplică doar consumatorilor de droguri, nu și traficanților. Intră într-un program, este monitorizat de un manager de caz și toate datele sunt furnizate procurorului care instrumentează cazul. Există standarde naționale cu privire la justiția terapeutică, ce implică o evaluare, un program, este inclus consumatorul în program cu acordul său,

permanent este monitorizat și evaluat. Și, bineînțeles, dacă termină programul în condiții bune, poate scăpa de urmărirea penală, poate fi reintegrat”, a spus coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) din județul Mureș, subcomisar de poliție Ion Aleodor Roman.

Polițistul a arătat că un rol foarte important îl au voluntarii antidrog care derulează activități în școală, în comunitate, în familie și că împreună cu aceștia au fost organizate numeroase activități în această vară, la evenimente importante.

În plus, a adăugat Roman, în cadrul activităților de prevenire a fost utilizată o metodă inovativă, care a pornit din județul Mureș în urmă cu un an și jumătate și s-a extins la nivel național, ce presupune folosirea ochelarilor care simulează efectele vizuale ale consumului de alcool și canabis, Ecstasy și ciuperci halucinogene. Prin acești ochelari, cei care îi testează văd exact cum s-ar simți dacă ar consuma aceste substanțe.

Șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș, care cuprinde județele Mureș și Harghita, subcomisar de poliție Radu Mihai Ionescu, a apreciat buna colaborare cu structurile Ministerului Afacerilor Interne și cu instituțiile de învățământ universitar și preuniversitar din regiune în domeniul combaterii și prevenirii consumului de droguri sau substanțe cu efect psihoactiv.

(D.B./ sursa: Agerpres)

Lasă un comentariu